Vliegen met een baby, tips voor een zorgeloze vlucht

Als je wil gaan vliegen met een baby komen er allerlei vragen bij je op. Vanaf hoe oud kan dat? Hoe houd ik de baby stil? Krijgt hij/zij geen last van de oortjes?

Geen zorgen, hier vind je alle tips voor een zorgeloze vlucht met je kleintje.

Hieronder bespreek ik eerst de leeftijd waarop je met de baby kan gaan vliegen. Daarna volgen praktische tips voor de voorbereiding en onderweg.

En wil je weten waar je met de kleine dan allemaal naartoe kan vliegen, kijk dan bij het

Vanaf hoe oud kan een baby mee vliegen?

Vliegen met een baby is al mogelijk vanaf 7 dagen na de geboorte. Dit geldt alleen bij een normale bevalling zonder complicaties.

Tot 6 weken is het echter nog niet verstandig om te gaan vliegen. De longetjes zijn dan nog niet helemaal ontwikkeld. Er is dan een risico dat die licht beschadigd raken.

Jonger is zelfs beter

Baby in het vliegtuig tussen de kussens en kleding

Na 6 weken is er geen enkele reden om de baby niet mee te nemen op een vliegvakantie. Hoe jonger de baby is, hoe makkelijker ze kunnen worden meegenomen.

Maar ook wat oudere, beweeglijke baby's kunnen prima mee, met de tips die ik hieronder geef.

Bijna gratis

Kindjes tot twee jaar vliegen nog voor weinig geld mee. Dit komt omdat je geen volledige stoel hoeft te betalen. De baby blijft bij de ouders op schoot zitten.

Als je je kind/baby in zijn/haar eigen zitje mee wilt nemen dan moet je een aparte stoel reserveren en betalen.

Hoeveel je betaalt hangt af van de vliegmaatschappij. Soms helemaal niets, soms een klein bedrag tot 10% van een gewoon ticket.

Maar niet altijd

Als peildatum voor de leeftijd van de baby geldt altijd de retourvlucht. Zorg dus dat je terug komt vóór de tweede verjaardag van je kindje. Lukt dat niet, dan is het misschien verstandig om twee enkele vluchten te boeken.

Iedere volwassene mag maximaal twee kinderen/baby's meenemen. Maar je mag maar één kind op schoot nemen. Het andere kind moet omwille van de veiligheid op een stoel zitten (waar je dan wel voor betaalt).

Speeltuintje is ook aanwezig

Tip: ROBINSON Esquinzo Playa op Fuerteventura

Dit hotel heeft alles in huis voor jouw zonvakantie met baby. Bedjes, babyvoeding, kinderstoel, buggy verhuur, babyfoon, kinderoppas en nog veel meer.  Met uitzicht op zee en wellness faciliteiten.

Bereid je voor op het vliegen

Met de juiste voorbereiding hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het vliegen met een baby. Volg deze tips op en geniet met je kindje van de vlucht.

Een bassinet

Een bassinet

Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt.

Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.

Informeer daarom al tijdens het boeken van de vlucht of er een bassinet aanwezig is en probeer deze vroegtijdig te reserveren.

Het lukt niet altijd om een bassinet te reserveren bij het boeken van je ticket. Dan kan je het beste zo vroeg mogelijk naar het vliegveld gaan om in te checken en je te verzekeren van een bassinet.

Maak je toch zorgen? Koop dan zelf van te voren een vliegtuigbedje of stoeltje. Ze zijn te koop vanaf €35,- bij verschillende online winkels.

Veiligheidsgordels

In het vliegtuig zitten veiligheidsgordels voor volwassen passagiers. Voor baby's op schoot is er een speciale veiligheidsgordel die aan volwassenen gekoppeld is.

Voor baby's en kinderen die op een stoel zitten is er een speciale veiligheidsgordel die je tijdens het stijgen en dalen moet gebruiken. Je kunt deze gordel vragen aan het cabinepersoneel.

Handbagage

Baby paspoort

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je Handbagage voor de baby meenemen tot een maximum van 10 kilogram. Dit mogen uitsluitend spullen zijn om je kind te verzorgen.

Maar bij sommige maatschappijen is het 6 kilogram plus 4 voor een inklapbare buggy. En bij low-budget-flights mag je soms helemaal geen handbagage voor de baby meenemen. Check dus even goed bij de maatschappij met wie je gaat vliegen hoeveel handbagage er mee mag voor de baby!

Wat die buggy/kinderwagen betreft: vraag na wat mogelijk is. Indien deze niet meemag als handbagage, is het vaak mogelijk om hem pas vlak voor het instappen af te geven.

Soms kan dat echter niet. Ik adviseer daarom om altijd een draagzak mee te nemen. Daar kan je baby gemakkelijk in worden vervoerd als je de kinderwagen of buggy hebt moeten afgeven.

De kunst bij het pakken is natuurlijk om zo min mogelijk mee te nemen, zonder iets belangrijks te vergeten. Gebruik daarom mijn handige Baby paklijst zodat je niets vergeet.

Babyvoeding in het vliegtuig

Baby op de grond in het vliegtuig.

Hoewel er speciale kindermaaltijden in een vliegtuig worden verstrekt, zou ik daar niet van uitgaan. Zelfs als je baby of kind al wat ouder is, is de kans groot dat dat niet zal smaken.

Neem dus vooral je eigen babyvoeding mee in het vliegtuig. Op de regel dat je geen vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100ml mee mag nemen geldt een uitzondering voor babyvoeding.

Vrijwel altijd zijn de stewardessen bereid om je potjes babyvoeding te verwarmen. Geef wel van tevoren aan op welke tijden je dat wilt, dan kunnen ze daar rekening mee houden.

Let wel op: meer dan 100ml gekookt water mag juist weer niet. Vraag daarom aan de stewardess om het benodigde water te koken voor een flesje te koken.

Baby's drinken vaak meer tijdens een vliegreis dan normaal. Geef ze maar zoveel ze willen. Als je borstvoeding geeft moet je er rekening mee houden dat je zelf ook extra drinkt. En neem ook wat melkpoeder mee voor als de borstvoeding niet genoeg is.

Tips voor onderweg

En dan is het tijd om te gaan vliegen. Tenminste...

Wat te doen bij vertraging, zoek rust in de Babycare Lounge

Probeer rekening te houden bij het boeken van een vlucht dat er geen tussenstops inzitten.

Vliegen met een baby kan heel vervelend zijn als je je kind wakker moet maken, een tijd op een onbekend vliegveld moet rondhangen met al je spullen, om daarna de reis weer te vervolgen.

Babycare lounge op Schiphol

Soms begint de vakantie met een baby echter niet zoals je verwacht had. Heeft je vlucht vertraging, dan is het handig om te weten dat er op Schiphol een speciale Babycare lounge is.

Hier kun je je baby privé verzorgen, voeden en zelfs in bed leggen. Voor ouders is er een comfortabele plek om te zitten. Zo kom je ook even tot rust in de hectiek die reizen soms met zich meebrengt en kan je je voorbereiden op het vliegen met een baby.

Deze ruimte ziet er erg goed uit. Het is er schoon en het heeft een relaxte uitstraling. Je kunt de cabines afsluiten met een gordijn.

Een kleine tip: neem een lakentje en dekentje mee als je je baby daar wil laten slapen. De Babycare lounge vind je in de buurt van de E en F Gates.

Last van de oortjes?

Bij het opstijgen en landen kunnen baby's soms last van hun oren krijgen. Dat kan voorkomen of verlicht worden door de kleine te laten drinken.

Wees er extra alert op als de kleine verkouden is. Wacht dan even met het flesje totdat het vliegtuig gaat opstijgen. Bij een voeding vlak voor het opstijgen geef je een stuk minder, zodat je tijdens het opstijgen de rest kan geven.

Eigenlijk niet echt voor baby's, maar als je kindje iets ouder is, dan kan je ook nog speciale oordopjes proberen. Wij hebben Pluggies Kids geprobeerd. Lees onze review.

Hoe hou je ze rustig?

De angst van iedere ouder is een krijsende baby in een bomvol vliegtuig. Ik weet het, want ik heb het zelf meegemaakt.

Tijdens onze vlucht terug uit Marokko was Tycho 1 jaar oud. Hij wilde zijn gordel niet om en zette het op een gillen.

Het vliegtuig uit Marokko

Mijn man Patrick had hem op schoot en hield hem in de houdgreep totdat eindelijk het lampje van de gordels uitging. De gordel ging los, Tycho viel in slaap en de gordel ging weer vast...

De oorzaak van een gillende baby is meestal vermoeidheid en het niet krijgen wat hij wil. Aan beiden valt wat te doen.

Ga flexibel om met slapen

Het is natuurlijk belangrijk om een ritme aan te houden, maar soms is het slim om er even van af te wijken.

Hou je baby bijvoorbeeld wakker voor de vlucht, zodat hij of zij tijdens de vlucht snel in slaap valt. Of doe dat juist niet, zodat je kindje vrolijk en uitgerust is. Jij kent je baby het beste, en weet dus wat het beste is.

Maar.. het allerbelangrijkste is dat je relaxt blijft. Laat je baby alleen slapen wanneer je merkt dat hij of zij moe is. En niet omdat het nu eenmaal zo in het schema staat. 

Een flexibele mindset zorgt ervoor dat jij rustig blijft, en je kindje daardoor ook.

Grappig genoeg slapen veel kinderen het beste tussen de voeten van papa of mama. Het gerommel van het vliegtuig in combinatie met het geroezemoes boven hun hoofd helpt om in slaap te vallen. 

Laat ze spelen

Is de baby wakker tijdens de vlucht, laat hem dan zoveel mogelijk doen wat hij wil. Hoe jonger de baby, hoe gemakkelijker dat is.

Maar ook oudere baby's vormen zelden een probleem. De meeste mensen vinden een spelend kind minder vervelend dan een krijsend kind. Ook als die een krant van de buurman te pakken heeft.

Beter is het natuurlijk om eigen speeltjes paraat te hebben. De favoriete knuffel moet absoluut mee in de handbagage. Maar ook een magnetisch tekenbord is handig, en een autootje of pop.

Geef ook iets nieuws in het vliegtuig, dat levert gegarandeerd een lachend gezichtje.

Andere vliegtips voor de baby

Tijdens een intercontinentale vlucht (vluchten tussen werelddelen) passeer je meerdere tijdzones. Hou dan de tijden aan van het vertrekkende land en probeer pas een ander ritme op te bouwen in het vakantieland.

Hou er rekening mee dat het wel een nacht of drie kan duren voordat de baby aan het nieuwe ritme gewend is.

Doe de baby gemakkelijk zittende kleding aan.

Het Reisaanbod

Ben je overtuigd dat je zorgeloos kan vliegen met een baby? Dan kan je met een gerust hart je vakantie gaan boeken. Weet je nog niet waarheen? Kijk dan even welke Vakantiebestemmingen met een baby geschikt zijn.

Weet je het al wel? Ga dan naar de betreffende bestemmingspagina, door te klikken op Europa of Verre reizen, en dan op het land van je keuze. Op die pagina krijg je verdere tips voor een geweldige vakantie.

Veel babyfaciliteiten bij TUI Blue for Families

Vader met baby op de arm

Bij TUI Blue heb je een speciale selectie hotels die heel goed geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Voor baby's hebben ze de nodige spullen als babybedje en buggy verhuur.

De hotels hebben allemaal clubs voor kinderen vanaf 3 jaar tot en met tieners.

Tui Blue for Families is ongestoord genieten. Van de zon en de rust, of juist van allerlei activiteiten.

Je vindt deze hotels in diverse landen in Zuid-Europa, en er is er zelfs één in Thailand

Sunweb vakanties met baby

Op vakantie met de allerkleinsten met Sunweb

Bij Sunweb hebben ze een aparte selectie van hotels die uitermate geschikt zijn voor baby's, dreumes en peuter.

De hotels hebben veel faciliteiten voor deze doelgroep en ruime kamers waar een babybedje in past die daar te huur is.

Bij sommige hotels is er een miniclub.

Vliegtickets

Kijk voor het boeken van een vliegticket bij:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)