Een goede vakantie voorbereiding is belangrijk om er straks optimaal van te kunnen genieten. En met kinderen gaat dat dubbel op.
Uiteraard heb je niet alleen rekening te houden met jezelf, maar ook met de wensen en benodigdheden van je kinderen.
Een goede voorbereiding begint daarom al bij het plannen van de vakantie. Waar gaan we heen? Wat is het budget? En wat gaan we doen?
En als de vakantie eenmaal gekozen is, komt de meer specifieke voorbereiding. Informatie inwinnen over je bestemming. Het voorbereiden van de kinderen.
En natuurlijk, vlak voor vertrek: wat nemen we mee?
Hieronder gaan we daar wat verder op in.
Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt: ik probeer je met deze website op alle manieren te helpen met de planning voor je vakantie met kinderen. Bij die planning zijn de volgende zaken van belang:
Ik hoor het regelmatig, en je hebt dat zelf vast ook wel eens: je ziet een geweldige vakantie, maar die blijkt toch wel een tikkie (of heel erg) duur. Belangrijk dus om goed te bedenken wat je budget dit jaar is.
Wat ik je aan wil raden is om die prachtige vakantie niet helemaal uit je hoofd te zetten. Wat is er mooier om er langere tijd naar uit te zien, en dus te gaan sparen voor volgend jaar?
En sparen doe je door dan voor dit jaar te kijken naar mijn tips voor een goedkope vakantie met kinderen, die toch ook superleuk is!
Dan is het zaak om te gaan bekijken wat je wilt gaan doen op vakantie. Het ene gezin is het andere niet, en dus kan dit nogal verschillen.
Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden met de kinderen. Waar je zelf misschien liever een zonvakantie zou willen, zijn de kids misschien liever actief bezig.
Of de kinderen willen graag vrienden maken op een kampeervakantie, maar je wilt zelf wat meer zien. In dat geval kan een groepsrondreis met kinderen een uitkomst zijn.
Ik heb ook alle andere mogelijke vakantie soorten nog even voor je op een rijtje gezet.
Tja, en dan natuurlijk de bestemming. Die ligt vaak al besloten in het soort vakantie dat je wil. Maar toch zijn er nog wel keuzes te maken.
Vooral als je naast relaxen ook nog wat wilt zien, is de bestemming belangrijk. En is het zaak om rekening te houden met de leeftijd van je kinderen en de voorzieningen die voor die leeftijd belangrijk zijn.
Voor een overzicht daarvan, plus mijn favorieten kijk je op de pagina Top vakantiebestemmingen. Of zoek jouw specifieke bestemming in de navigatiebalk links, in het groen.
Last but not least, welk type accommodatie wil je? Ook dit is weer persoongebonden.
Waar het ene gezin er altijd met tent of caravan op uit trekt, wil een ander de luxe van een hotel, all-inclusive het liefst. De uitdaging is daarbij om goede familiekamers te vinden.
Maar er zijn ook goede tussenvormen. Zo komen wij graag op de camping, maar dan wel in een ingerichte tent of stacaravan. Helemaal in opkomst daarbij is Glamping: luxe kamperen.
Anderen hebben liever een eigen kindvriendelijk vakantiehuisje, eventueel op een vakantiepark met meer faciliteiten.
Tja, en dan is het zover. Je hebt geboekt, en dan begint de specifieke voorbereiding op die mooie vakantie.
Sommigen beginnen daar meteen aan, en bij anderen gebeurt dat op het laatste moment. Ongeacht wat voor jou van toepassing is, hier moet je aan denken:
Niet de leukste voorbereiding voor de vakantie maar wel een erg belangrijke is het regelen van de paspoorten, visums en verzekeringen. Zorg dat je hier ruim op tijd mee begint
Een paspoort aanvragen duurt meestal een paar dagen tot een week. Kinderen kan je niet meer bijschrijven in het paspoort van de ouders. Ze moeten een eigen paspoort hebben.
Ga je verder weg? Het regelen van een visum kan erg lang duren. Vergeet niet om deze ook aan te vragen voor de kinderen.
Controleer de reis- en ziektekostenverzekering of deze goed op elkaar zijn afgestemd. Vergeet niet om je kinderen bij te laten schrijven op bestaande (doorlopende) verzekeringen.
Dan een veel leuker deel van de voorbereiding: informatie inwinnen over je bestemming.
Zeker kinderen in de basisschool leeftijd vinden dit ook leuk, betrek ze er dus bij. Onze Zeb kwam zelf met ideeën over Venetië, waar we heengingen. Hij had daar op school over gelezen.
Vertel ze dus waar de reis naartoe gaat en laat alvast de plaatjes uit de vakantiegids zien.
Het is ook leuk om samen op het Internet te zoeken naar de vakantiebestemming en te bekijken of er activiteiten, uitjes, pretparken in de buurt zijn die je op vakantie kunt bezoeken.
Zoek wat informatie op over het land: spreken ze een andere taal, wat
eten ze daar, welk geloof hebben de mensen, zijn ze anders gekleed of
zien ze er anders uit. Op het internet is veel te vinden en de
bibliotheek heeft ook leuke reisboeken.
Vertel ze hoe je er
naartoe reist en hoelang de reis gaat duren. Als je voor het eerst gaat
vliegen is het leuk om eens een keertje een bezoek te brengen aan het
vliegveld en er de vliegtuigen zien opstijgen en landen.
Laat
de kinderen alvast wat wennen aan het eten uit jullie vakantiebestemming
door wat gerechten te maken uit die streek of uit eten te gaan in een
restaurant uit het betreffende land.
Ga je verder weg? In het Tropenmuseum in Amsterdam of het museum Volkenkunde in Leiden hebben ze speciale afdelingen voor kinderen. Zo kunnen de kinderen alvast wat leren over het land en de mensen die daar leven.
Altijd een punt van aandacht is de gezondheid van de kinderen op reis. Ook als je niet zo ver weg gaat, of in Nederland blijft, is het belangrijk om dit in je voorbereiding mee te nemen.
Zorg bijvoorbeeld voor een goed gevuld EHBO kistje. Pleisters gebruik je vaak, dus zorg dat die aangevuld zijn, om maar eens iets te noemen.
Wil je goed voorbereid zijn, schaf dan de Vakantie EHBO Gids aan. Dit is een handig
boekje waarin in drie stappen beschreven staat hoe je een
vakantiekwaaltje kan behandelen. Ook wordt er precies verteld hoe je de
kwaal kunt herkennen en of je direct een arts in moet schakelen.
De meest voorkomende ongemakken staan erin beschreven zoals: blaren, brandwonden, zonnesteek, verbranding door zon, obstipatie, verzwikte enkels en buikloop. Maar ook hoe je moet reanimeren of mond op mond beademing moet geven, staat erin uitgelegd.
Als er iemand in het gezin vaak verkouden is of een ziekte heeft,
maak dan een afspraak met de huisarts om te bespreken of er nog extra
medicijnen meegenomen moeten worden.
Is er iemand verkouden en ga je vliegen dan kun je het beste een paar dagen voor vertrek al beginnen met neusdruppels. Met een verstopte neus vliegen kan oorpijn veroorzaken. Neem de neusdruppels mee in het vliegtuig.
Als je medicijnen
gebruikt kun je bij de apotheek een geneesmiddelenpaspoort opvragen.
Handig voor als je onverwacht medicijnen nodig hebt in het buitenland of
bij de douane.
Ben je zwanger, controleer dan tot wanneer je
mag vliegen. Meestal is dit tot 34 weken. Maar het verschilt nog wel
eens per maatschappij. Vraag bij je huisarts/verloskundige/ gynaecoloog
om je dossier en een zwangerschapsverklaring. Deze kun je nodig hebben
om aan te tonen hoe lang je zwanger bent en zijn noodzakelijk als er
iets gebeurt en je komt in het ziekenhuis terecht.
Ga je naar het buitenland dan is het zaak om uit te zoeken of je vaccinaties nodig hebt. En vergis je niet, zelfs voor bijvoorbeeld Turkije is het slimmer om een hepatitis A vaccinatie te halen. Met baby’s is het ook aan te raden om contact op te nemen met het consultatiebureau om te checken of sommige inentingen vervroegd moeten worden.
In ieder geval moet je uiterlijk 6 weken voor vertrek contact op nemen met bijvoorbeeld de plaatselijke GGD om uit te zoeken of je vaccinaties nodig hebt. Ga je verder weg, dan is het aan te raden om uiterlijk 8 maanden voor vertrek te informeren naar de vaccinaties. Voor sommige ziektes moet je meerdere malen ingeënt worden voordat je goed beschermd bent.
En dan natuurlijk de belangrijkste vraag vlak voor vertrek: Wat neem je allemaal mee? Kleding natuurlijk, en dan het liefst UV-beschermemde kleding.
Al even belangrijk is de vraag: wat kan ik allemaal thuislaten? Want 90% van de ouders (andere vakantiegangers ook, maar minder extreem) neemt veel te veel mee op vakantie.
Om dat te voorkomen, maar ook om zeker te weten dat je niets vergeet, heb ik de ultieme vakantie paklijst voor gezinnen samengesteld, die je gratis en voor niets krijgt bij aanmelding op onze leuke nieuwsbrief.
Deze vakantie met kinderen paklijst komt in drie smaken, die je alledrie kan downloaden na aanmelding op de nieuwsbrief. Maar voor een voorproefje bekijk je de afzonderlijke pagina's:
De Baby Paklijst
De Peuter Paklijst
De Kinder Paklijst
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)