Door Emma Karrenbeld
Op vakantie aan zee in de Vendée? Dat vraagt natuurlijk om een bezoek aan een mooi aquarium. Want wat leeft er eigenlijk onder water in de zee? Juist dat laat Aquarium de Vendée in zijn drie ruim opgezette thema-gebieden perfect zien!
Aquarium de Vendée ligt vlakbij zee aan de Atlantische kust, in de gemeente Talmont-Saint-Hilaire, op 15 minuten rijden van de grote badplaats Les Sables d’Olonne.
Dit aquarium wordt vooral in de zomermaanden druk bezocht door toeristen, maar ook door de Fransen zelf! Een leuke mengelmoes.
Het aquarium biedt je in een bezoektijd van ongeveer twee uur een mooi kijkje in drie onderwaterwerelden, waar 500 soorten onderwaterdieren leven! Digitale borden verschaffen informatie in zowel het Frans als Engels.
Het aquarium richt zich vooral op educatie en voorlichting over het milieu.
Emma ging op uitnodiging met haar gezin een kijkje nemen en vertelt je er graag meer over.
We zijn op tijd vertrokken om het bezoek aan het aquarium af te wisselen met een bezoek aan het strand. Onze kinderen hebben hun duikspullen mee, want stel je voor dat je eerst in het aquarium de vissen van dichtbij kunt zien en ze daarna in de zee tegenkomt. Dat is gaaf natuurlijk!
Bij aankomst is er een mooie gratis parkeergelegenheid. Het valt ons direct op dat de wegen en de entree erg goed zijn aangepast op rolstoelgebruikers. Een groot pluspunt!
Als je binnenkomt, vind je direct de kassa. Kaartjes kopen kan aan de balie, maar ook hier zijn de kaartjes vooraf al online te boeken met een creditcard. Aan te raden in de zomermaanden om de wachtrij te omzeilen.
Er is een vaststaande route die maar op één manier te lopen is en waarbij je door drie thema-gebieden wandelt. Het eerste thema is de Atlantische en Middellandse Zee. De zeedieren die je dus ook in de Vendée aan de kust vindt.
Het mooie is dat de aquaria in dit gedeelte de namen hebben van bekende plekken uit de Vendée. Zoals Les Sables d’Olonne, de bekende badplaats die ik al eerder benoemde. Zo wordt het voor kinderen ook makkelijk inzichtelijk: de genoemde plek heeft dus dat soort vissen. De aquaria komen daarnaast tot dicht bij de grond, dus ook geschikt voor kleinere kinderen.
Onze dochter vond sommige dieren die hier in de zee zitten toch ook nog wel een beetje spannend. Want wat gebeurt er eigenlijk als je op een kreeft gaat staan? Enige geruststelling was dan ook nodig. Je vindt in dit gedeelte, verdeeld over zeven grote aquaria, onder andere kreeften, zeepaardjes, zeebaars, tandbaars, murenen en zeesterren.
Vanuit het Atlantische en Middellandse Zee-gebied loop je verder het Indo-Pacifisch gedeelte in. Daar word je overvallen door de kleurenpracht van de vissen en het koraal. Het lievelingsgebied van onze dochter, wat natuurlijk komt door de kleine Nemo-visjes.
Hier leven dus alle tropische vissen zoals de mandarijnvis en de schorpioenvis, verdeeld over negen grote aquaria. Je vindt hier ook de tuinalen. Onze jongens vonden deze alen heel grappig. Het lijkt namelijk net of ze elke keer hun hoofd even uit het zand steken.
Verder vind je hier ook nog een projectieruimte voor een film. Deze was helaas in het Frans. De beelden waren natuurlijk wel prachtig, maar alle aquaria in dit gebied zijn eigenlijk veel mooier om naar te kijken.
Spannend zijn ook de haaien die je hier vindt! Doordat ze niet in het felle licht zwemmen, heeft het iets onheilspellends hoe ze in het halfdonker heen en weer zwemmen. Voor mijn gevoel ontbrak alleen de Jaws-muziek er nog onder.
Als laatste wandel je vervolgens het tropische gebied in. Ook hier zijn de vissen vrolijk gekleurd. En één van de aquaria heeft een soort van lichtkoepel erin. Heel bijzonder om te zien hoe een felle zonnestraal in het water schijnt. Dat heeft bijna iets magisch.
Je vindt hier in acht aquaria prachtige vissen zoals de maanvis, de koraalvlinder en de boogschuttervis. Maar ook een heel aparte vis genaamd de lipvis. Het is het apartste kleine visje dat wij ooit gezien hebben. Hij is felblauw en heeft enorme lippen. Een mond die groter lijkt dan de rest van zijn lijf.
Tevens vind je hier een aanraakbassin, wat voor kinderen natuurlijk helemaal leuk is. In het aanraakbassin zitten allerlei gekleurde karpers. Durf jij er eentje aan je vinger te laten sabbelen?
In dit gedeelte is ook een stuk mangrovebos. Dat vond ik persoonlijk erg mooi gemaakt.
Je hebt namelijk uitzicht op het mangrovebos en tegelijkertijd kan je tussen de wortels naar de piranha’s en onder water kijken. Doordat het bovenste gedeelte van dit aquarium open is, kan je het bos ook goed ruiken. Dat maakt de beleving compleet.
Na het mangrovebos kom je nog een viertal kleine aquaria tegen. Maar daarna is het einde van je bezoek helaas daar.
Een leuke manier om nog meer uit je bezoek te halen, is het bijwonen van een voedermoment. In de ochtend zijn er twee voedermomenten en in de middag twee. De actuele tijden hiervan kan je elke dag op de website bekijken.
Elk voedermoment duurt ongeveer een kwartier. Bij ons bezoek was deze helaas in het Frans, maar het is de moeite waard om te blijven. Want het voederen zelf is natuurlijk stoer om te zien. Kies bijvoorbeeld voor het bijwonen van het voeren van de haaien.
Naast het aquarium zit een kleine snackbar waar je terecht kan voor snacks als patat of een panini. In het aquarium zelf mag je niet eten of drinken, en er is ook geen gelegenheid binnen iets qua eten of drinken te kopen.
Persoonlijk hebben wij erg genoten van ons bezoek aan Aquarium de Vendée, en een bezoektijd van twee uur was lang genoeg. Hierna wil je gewoon op zoek naar de vissen in de zee vlakbij.
Aangekomen bij het dichtstbijzijnde strand was onze dochter gelukkig de zorgen over de kreeften alweer vergeten. En was het zwempak aan en duiken maar!
Wij bezochten het
Aquarium de Vendée
op uitnodiging van het toeristenbureau van de Vendée en Atout France.
Tijdens ons bezoek aan de Vendée hebben we nog meer leuke uitstapjes gemaakt. Lees meer over:
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)