Door: Bianca Christiaanse
Binnenspeeltuinen worden ook wel eens krijspaleizen genoemd. En inderdaad, het is niet overal even gezellig. Maar ze kunnen ook een geweldige plek zijn voor kinderen EN hun ouders.
Veel ouders vinden indoor speeltuinen maar niks. Je zit opgesloten tussen de speeltoestellen en vele (krijsende) kinderen. Waarom zou je dit eigenlijk vrijwillig doen?
Maar er zijn ook heel veel leuke indoorspeeltuinen. En de voordelen zijn overduidelijk:
Sommige hebben zelfs buiten nog genoeg speelgelegenheid. En als je helemaal geluk hebt kan je ook nog dieren kijken op de kinderboerderij.
Ik heb een paar tips voor je als je naar een indoorspeeltuin gaat want ook voor ons maken ze het tegenwoordig veel gezelliger!
Bij de meeste binnenspeeltuinen mag je niet je eigen eten en drinken meenemen. Maar dan moet er wel wat te koop zijn natuurlijk.
Wat mij ook opvalt is dat het in de meeste indoorspeeltuinen net te koud is voor ons volwassenen. Dit is omdat wij niet spelen en rennen. Wij zitten aan een tafeltje te wachten totdat er een kind gaat huilen/dorst krijgt/een snoepje wil. En dan is een kop warme drank helemaal zo gek nog niet.
Gelukkig ben ik nog geen indoorspeeltuin tegen gekomen waar je niks te drinken kan kopen. Eigenlijk kon ik bij elk speelpaleis een lekkere warme drank kopen. Er zijn er zelfs bij waar je kan high tea-en.
Bekijk dus altijd even eerst de site. Je kan er dus met je gezelschap een hele gezellige middag van maken terwijl de kinderen spelen.
Ook dit is eigenlijk wel heel belangrijk. Tenzij je ’s morgens een uurtje gaat. Maar eerlijk is eerlijk meestal zitten we er langer dan we gepland hadden en krijgen we honger.
Overal zijn er wel tosti’s te krijgen maar de goede binnenspeeltuinen hebben een hele uitgebreide horeca. Frietjes of een zakje chips. Je kan het allemaal halen.
Als je met meerdere gezinnen gaat, spreek dan wel even af wat je gaat nemen. Het is niet leuk als je zelf hebt bedacht alleen een broodje te halen, en de vriendjes of vriendinnetjes een frietpakket krijgen met alles erop en eraan.
Ik kwam hier ook pas achter toen de tweede geboren was. Met de eerste ben ik nooit naar een indoorspeeltuin geweest voor haar eerste jaar. Ik dacht dat dat helemaal niks was: veel te druk en te groot.
Maar de tweede moest toch echt mee als we naar een indoorspeeltuin gingen. En wat blijkt: het is harstikke leuk voor die kleintjes! Er is altijd een peutergedeelte waar kinderen boven de 4/5 jaar niet mogen komen.
En je baby kan zich nergens pijn aan doen. Alles is zacht in een indoorspeeltuin. Ik legde Emma gewoon neer en ze had alle vrijheid om te leren kruipen en te ontdekken.
Kijk op de website van de speeltuin waar je heen wilt of er een peutertarief is. Meestal is het goedkoper onder schooltijden.
Niets is zo frustrerend als je graag wil spelen en je krijgt je schoenen niet uit. Dat lijkt mij althans en het is ook bewezen. Kinderen worden helemaal woest als ze die schoenen niet uit krijgen en dan begint je dag al met een huilend kind.
Ook is niets zo frustrerend als je naar huis wil en je krijgt de schoenen bij je kinderen niet aan. Je kinderen die zelf helemaal niet naar huis willen en dus ook niet meewerken.
Kaplaarzen of slippers is toch echt het makkelijkst! En vergeet de sokken niet. Dat is meestal verplicht. Je kan ze altijd wel kopen, maar dat is niet goedkoop.
Met lekkere dagen zal je er niet vaak te vinden zijn. Maar als het weer wat minder is wel. Kinderen krijgen het erg snel warm in een indoorspeeltuin en dan is het makkelijk als ze een hemd aan hebben onder het shirt. Kan je altijd wat uitdoen.
Ik hou van rokjes maar het is allemaal niet zo handig in een indoor speeltuin. Net zoals spijkerbroeken. Kinderen moeten gewoon lekker kunnen bewegen.
Dat is natuurlijk de hamvraag. Kijk daarom snel bij deze overzichten van:
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)