Leuke activiteiten op Schouwen-Duiveland

Watersporten, klimmen, en zeehonden spotten. Dat zijn enkele leuke activiteiten op Schouwen-Duiveland. Ik ga ze met de kinderen uitproberen op uitnodiging van VVV Zeeland.

Suppen op de Zeeuwse wateren

Schouwen-Duiveland is, ten Zuiden van het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee, het Noordelijkste Eiland van Zeeland. We verblijven er bij Landal Resort Haamstede. Van daaruit gaan we op pad.

In Zeeland is heel veel water, en dus zijn er op Schouwen-Duiveland ook heel veel watersporten te beoefenen. Onze eerste middag vermaken we ons bij Zeil- & surfcentrum Brouwersdam. Naast zeilen en surfen kun je hier ook suppen, oftewel “Stand up paddling”.

Helaas wil het zonnetje nog niet doorbreken en staat er een aardig windje. Het is dus wat frisjes om het water op te gaan. Maar daar heeft de zeilschool materialen voor. Iedereen krijgt een wetsuit aan om warm te blijven. Het is een heel gevecht om die pakken aan te krijgen. Maar als die eenmaal zit, dan kan je goed beschermd het water op.

We beginnen met een SUP clinic

We krijgen uitleg voor het Suppen

Nadat iedereen voorzien is van een SUP-plank en een peddel gaan we het water op. We beginnen allemaal op onze knieën. Al snel zijn we aardig verspreid over het kleine binnenmeer.

Doordat er nog een andere grote groep jongeren aan een sup clinic bezig is, is het wat rommelig. We varen door elkaar heen en door de wind is het lastig om een goede plek te vinden voor verder uitleg.

Iedereen gaat dan ook zelf op zijn board staan en probeert zelf om een goede houding te vinden om te blijven staan en te peddelen. Na een tijdje oefenen redden we het toch om even bij elkaar te komen. We krijgen de opdracht om in tweetallen over te stappen op de andere sup plank. En dat is best lastig.

Samen met Tycho ga ik de overstap wagen. Tycho doet dit met gemak, maar ik heb er meer moeilijkheden mee en beland met een flinke plons in het water. En wordt natuurlijk uitgelachen door zoonlief dat het me niet lukt…

Tegenwind naar het grote meer

Na het overstappen krijgen we de opdracht om naar het grote meer te peddelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De tegenwind is best krachtig wat het varen moeilijk maakt. En als je even niets doet, dan ga je weer achteruit.

We redden het dan ook niet om er te komen. Maar zijn al blij dat we varend terug weten te komen bij de steiger. Tegen de tijd dat we daar zijn is de clinic voorbij en halen we de planken uit het water.

Joehoe, we gaan waterjumpen

Supergaaf, die Waterjump!

Als toetje mogen we de middag afsluiten met een waterjump. Dat is een glijbaan die aan het einde weer omhoog gaat zodat je gelanceerd wordt het water in. Zeb en ik hebben daar wel zin in.

Voordat we naar beneden glijden krijgen we wat instructies op welke manier we dat het beste kunnen doen. En dan is het een kwestie van zitten en gaan.

Zeb gaat eerst en belandt hard lachend in het water. Daarna ben ik aan de beurt. Het glijden is een makkie. Maar als je dan gelanceerd wordt is het lastig om je houding te veranderen in de lucht. Ik kom plat op mijn kont in het water. Dat voel je wel een beetje, maar die kan wel wat hebben.

Tja, en als je dan één keer bent geweest, dan wil je meer. En dat is ook juist leuk. Want bij elke jump krijg je meer controle in de sprong. Na vier keer jumpen merkte ik dat ik netjes met mijn voeten in het water terecht kwam.

Ook Zeb gaat nog diverse malen jumpen. Met wat andere jongens gaan ze tegelijk glijden. Een ander kijkt dan hoe hoog ze komen. Ze hebben de grootste lol!

Helaas komt aan alle leuke dingen ook een eind. We kleden ons om en drinken nog wat in het restaurant voordat we terug keren naar Resort Haamstede.

Klimmen bij de Zeeuwse Helden

Klimbos de Zeeuwse helden

Op zondagochtend schijnt het zonnetje. Dat maakt het vakantiegevoel helemaal compleet. We ontbijten buiten op het terras in het zonnetje.

Lang genieten doen we niet, want we gaan vanmorgen klimmen in het klimpark. Samen met Tycho sta ik om 11 uur bij klimbos de Zeeuwse Helden voor de deur. Zeb en Karin zijn er niet bij, die gaan zeehonden spotten.

We krijgen eerst instructies over de klimgordel en de beveiliging. Het valt me op dat we in dit klimpark geen helm op hoeven. Wel moet ik mijn haren in een staart doen. Zou een pijnlijk verhaal worden als die tussen de wieltjes van de beveiligingsgordel komen.

Dan is het tijd om instructies te krijgen over het klimmen. Nieuw voor mij is de communicerende gordel. Je hebt twee geleiders aan het koord zitten. Maar deze kunnen niet tegelijk open. Dat betekent dat je altijd vast zit. Je kan geen foutje maken dat je beide beveiligingen loskoppelt. Handig!!

Tycho rust uit in de netten van het klimbos

Om zeker te weten dat iedereen het snapt klimmen we een klein stukje onder begeleiding over een miniparcours. Na nog wat instructies waar je op moet letten mogen we gaan starten bij klimroute 1 of 2.

Wij starten op parcours 2. Daarvoor moeten we via een touw omhoog klimmen. Gelijk een flinke uitdaging. Zeker omdat het wat lastig is om op het eerste platform te komen. Maar het lukt ons beide zodat ons avontuur door de toppen van de bomen kan beginnen.

Deze route is goed te doen voor iedereen. Het is alleen even opletten met de zipline. Ik miste het touw en gleed daarom terug naar het midden. Als dat gebeurt moet je om hulp roepen. Er komt dan een medewerker. Die heeft even geholpen om me naar het plateau te trekken. Daarna verliep het parcours zonder problemen.

Tycho klimt als een aap door de bomen

Tycho klimt als een aapje

Tycho doet dat klimmen een stuk gemakkelijker dan ik. Hij gaat dan ook een aantal klimparcoursen in zijn eentje doen terwijl ik foto’s maak. Wat gaat hij snel, echt een aapie! Onderweg helpt hij andere kinderen die het soms wat lastig vinden. En dan klimt hij weer vrolijk door.

Als ik genoeg foto’s geschoten heb ga ik zelf ook weer mee. Eén route heeft best veel ziplinen. Dat vinden we beide erg leuk om te doen. We stoppen pas als Tycho alle klimparcoursen gehad heeft. Dat zijn er 6.

Wat een heerlijke ochtend!!

Op zoek naar zeehonden

Zeb speurt met een verrekijker naar de zeehonden

Terwijl Tycho en ik aan het klimmen zijn gaat mijn zus Karin met Zeb op zoek naar zeehonden. Met de boot vertrekken ze uit Burghsluis. Er is een gids aan boord die gelijk begint te vertellen over Zeeland, de Oosterschelde en de zeehonden.

Na een tijdje stopten we om de zeehonden te spotten met telescopen. En de gids vertelde wat weetjes over deze dieren. Ook liet ze de huid, snorharen en tanden van een zeehond zien. Er waren niet zo heel veel zeehonden. En ze lagen ver van de boot op een zandbank. Maar gelukkig waren er verrekijkers aan boord om deze mooie beesten beter te bekijken.

Nadat de boot weer was vertrokken liet de gids ook een stukje bodem van de zee zien met krabbetjes die je mocht vasthouden. En toen we langs de Plompetoren voeren vertelde de gids de spannende legende over de verzonken stad Koudekerke en zijn toren. Wil je de legende ook weten ga dan zelf ook naar Zeeland en maak een boottocht met de Onrust.

Bezoekje aan het strand

Zeb en Tycho kijken uit over het strand naar de Deltawerken

Het zonnetje schijnt. We besluiten om even wat te gaan drinken bij één van de strandtentjes aan het strand van Schouwen…..

Het strand kan je bereiken via een trap over de duin. Als we boven komen hebben we een prachtig uitzicht op de Deltawerken. En ligt er een mooi strand aan onze voeten.

Wij nemen plaats onder een parasol van het strandtentje en genieten van een koel drankje en kleine snack. heerlijk zo’n rustmomentje aan het strand.

Afscheid met pannenkoeken bij Pannenkoekenmolen de Graanhalm

Pannenkoekenmolen de Graanhalm

Maar lang kunnen we niet genieten. We gaan terug naar het vakantiepark om onze spullen te pakken. Het is helaas alweer tijd om afscheid te nemen van Landal Resort Haamstede. We gaan ons mooie luxe vakantiehuis missen. Echt een plekje waar we ons snel thuis voelden.

Maar gelukkig vertrekken we nog niet helemaal. We gaan nog pannenkoeken eten bij Pannenkoekenmolen de Graanhalm. Deze molen is een plaatje om te zien. En voor de kleine kinderen is er een leuke speeltuin.

Van de oude baas krijgen we een rondleiding door de molen. In deze molen kan hout gezaagd worden. En er kan meel gemalen worden. De meel wordt gebruikt om de pannenkoeken te bakken in het restaurant naast de molen.

Smullen van de pannenkoeken

Na de rondleiding nemen we plaats in het restaurant. We kiezen een pannenkoek van de menukaart en bestellen een drankje.

Even kijken of de pannenkoekenbakker het goed doet...

De pannenkoeken worden bijna middenin het restaurant gebakken. Er staan twee keer 4 pitten met pannen waar de koks aan het werk zijn. Het is een mooi gezicht hoe ze aan het bakken zijn. En vooral de snelheid waarmee ze deze bakken. Het is hard werken voor de koks.

We horen dat de pannenkoeken hier van volkoren meel worden gemaakt. Ze smaken heerlijk! En voor Tycho hebben ze ook een glutenvrije pannenkoek. Hij gaat erin als koek!!

Wat een lekker afscheid is dit van Zeeland! En dit is maar een kleine greep van de vele leuke activiteiten op Schouwen-Duiveland. Zeeland mag zich zeker een gezellige kindvriendelijke provincie noemen.

Is je interesse gewekt? Kijk dan verder voor de


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)