Op Zuid-Beveland in Zeeland ligt Berkenhof Tropical Zoo. Een kleinschalige dierentuin die door de familie Antes wordt gerund. Wij waren verrast hoeveel leuke dingen er hier op een klein oppervlak te doen zijn.
Berkenhof Tropical Zoo is opgezet door de familie Antes. Als hobby begon Johan Antes een mooie siertuin, die hij openstelde voor het publiek.
De tuin werd uitgebreid met een kas. En hierin besloot Johan een tropische vlindertuin te maken. Toen dat succesvol werd, besloot hij een dierentuinvergunning aan te vragen, en zo ontstond de Tropical Zoo.
Wij bezoeken de kleinschalige dierentuin tijdens ons weekendje bij Kindercamping Scheldeoord. En we verbazen ons hoe superleuk het hier is!
Als we komen aanrijden hadden we eerlijk gezegd wat groters verwacht.
De entree ziet er wel heel mooi uit, maar veel parkeerplekken zien we niet. Gelukkig zijn er aan de zijkant wel wat meer plaatsen.
Bij de kassa krijgen we een korte uitleg van mevrouw Antes zelf. En zodra we de kas instappen kijken we onze ogen uit.
We stappen een kleurige tropische wereld in. En al snel zien we de eerste vlinders vliegen.
Ook zien we direct de eerste dieren achter glas. Het zijn Toepaja’s, een soort kruising tussen eekhoorns en muizen. Ze zijn heel actief en leuk om te bekijken. Dat geldt ook voor de mangoesten ernaast.
De tropische tuin zelf is ook geweldig. Prachtig aangelegd met bruggetjes over het water. En overal zijn de dierenverblijven opgesteld. Zo zien we onder andere toekans, kaaimannen, kleine penseelaapjes, gifkikkertjes en een kameleon.
Hier kunnen we wel uren blijven rondkijken, maar Zeb en Tycho hebben de ingang naar de fossielenmijn ontdekt, dus we moeten door…
In een donkere gang zien we diverse grote skeletten. Van een mammoet, een triceratops, en nog veel meer. De interesse van de jongens is direct gewekt.
Er zijn echter ook vele kleinere fossielen. Van de eerste amonieten tot tanden van de Megalodon reuzenhaai.
Er staat ook veel informatie over de fossielen beschreven. Maar ja, dat is voor de kinderen iets te veel gevraagd. Om ze toch wat te leren is er gelukkig ook een speurtocht te doen.
Zeb en Tycho hebben daar geen tijd voor. Zij hebben vanuit de fossielenmijn al iets veel indrukwekkenders gezien…
Wat ze zien is de expositie van grote dinosaurussen. Van de T-rex tot aan de vliegende Tyranodon, zo’n 10 a 20 levensechte dinosaurussen staan hier opgesteld.
Zeb neemt ons bij de hand en leidt ons rond in de expo ruimte. Hij kent de namen van alle dino’s uit zijn hoofd, hij toont zich een echte expert. Hoewel er dus niets nieuws voor hem te zien is vindt hij het helemaal fantastisch.
Vanuit de expositieruimte gaat er een trap omhoog naar de natuurschool. Een ruimte met vitrines vol met interessante voorwerpen. We zien opgezette dieren, botten, maar ook maskers en gebruiksvoorwerpen uit andere culturen.
In deze natuurschool kunnen experts les geven over verschillende onderwerpen. Grootste attractie van deze ruimte voor onze jongens is het uitzicht vanaf het balkon over de Dino Expo…
Van al dat moois hebben we intussen dorst en honger gekregen. Geen probleem, want de Tropical Zoo heeft ook een prachtig restaurant.
Hier kan je genieten van een heerlijke lunch. Maar de ruimte is ook af te huren voor (bedrijfs-)feestjes en partijen.
Wij komen alleen even een (ge-)bakkie doen. We kiezen voor appelgebak en heerlijke wafels. Voor Tycho is er ook nog een glutenvrij alternatief: een stukje amandel/vijgentaart met chocolade. We genieten er allemaal van.
We moeten een beetje opschieten, want om 13 uur gaat een natuurexpert van de Tropical Zoo uitleg geven. En daarbij mag je ook een dier aanraken.
We haasten ons dus naar de Dino Expo ruimte, waar de uitleg zal zijn. En ja hoor, daar staat één van de medewerkers met een slang in zijn handen.
De aanwezige kinderen en volwassenen krijgen allemaal de gelegenheid om met de slang om hun nek op de foto te gaan. En ja hoor, ook Zeb en Tycho willen dat wel.
Vooral Tycho vindt het helemaal geweldig, en wil graag nog een keer. Dat mag, en dit keer krioelt de slang door zijn haren, tot grote hilariteit van Tycho.
Ondertussen vertelt de medewerker het één en ander over dit type slang. Wat sowieso opvalt in de Tropical Zoo: alle medewerkers zijn enorm vriendelijk en vertellen graag wat meer over de dieren waar je staat te kijken. Dit is zeker een extra pluspunt voor dit kleinschalige dierenpark.
Als je dan denkt dat we alles gehad hebben, vergeet het maar. Eigenlijk moet het leukste voor de kinderen nog komen. Want het achterste gedeelte van de Tropical Zoo is ingericht als Kids-jungle.
Hier staan allerlei speelattributen voor de kinderen. Ze kunnen hier rennen, klimmen, klauteren, en vooral spelen met water.
Er stroomt een klein beekje, gevoed vanuit een mooie waterval. En de kinderen mogen hier gewoon in zwemkleding mee spelen. En dat doen ze volop. Geen wonder dat dit ook een favoriete locatie is voor kinderfeestjes!
Zeb en Tycho hebben geen zwemkleding bij zich. Maar in een hoekje van de kas kunnen ze water oppompen, waarmee ze beekjes en meertjes in het zand maken. Ze trekken daarmee de aandacht van andere kinderen, die graag meehelpen met hun “project”.
Er is ook nog een speelbos buiten, met onder andere een kabelbaan. Deze is alleen niet zo groot, en omdat het buiten een beetje fris is verkiezen de jongens de Kids-jungle. Daar zijn ze nog lange tijd zoet.
Zo zijn we al met al bijna de hele dag onder de pannen bij Berkenhof Tropical Zoo. En we zouden er gerust nog een paar uur rond kunnen dwalen. Hoewel het dus een kleinschalig dierenpark is, doet het als dagtrip niet onder voor de grote dierentuinen. Plan een bezoekje dus zeker in als je in Zeeland bent!
Nieuw in 2021 is de Spettertuin in insectenthema. De kids kunnen lekker spelen en afkoelen tussen de met water sproeiende grassprieten met vlinders, spinnen en libellen.
Wil je echt kletsnat worden, neem dan
plaats onder de grote lieveheersbeest emmer die zich leeg kiept als ie
vol is. Een kletsnat pak is gegarandeerd!
De waterspeeltuin is ook geschikt voor de allerkleinsten omdat er geen waterdiepte is.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)