In de zomer van 2017 maken we een groepsreis in Griekenland. Daar gaan we om te beginnen in 3 dagen de bezienswaardigheden van Athene ontdekken
De groepsreis die we maken wordt georganiseerd door Djoser Family (voorheen Djoser Junior).
Het leuke daaraan is dat de kinderen gedurende de rondreis kunnen optrekken met dezelfde vriendjes. Wij blij, en zij ook blij. Dat is in ieder geval de bedoeling.
Behalve wij zijn er nog 4 andere gezinnen bij deze reis door Griekenland. Met 7 volwassenen en 7 kinderen plus de reisleider is de groep niet zo groot.
Na aankomst op de luchthaven van Athene zien we al snel de reisleider van Djoser met een bordje in zijn hand. Hij wijst ons naar de plek waar we de rest van de groep ontmoeten.
Het duurt ongeveer 0,3 seconden totdat Tycho contact heeft gemaakt met een ander jongetje in de groep. Tja, als je allebei van Minecraft houdt dan is dat tegenwoordig snel gebeurd.
Eenmaal in de bus worden ook direct de andere jongens in de groep erbij betrokken. “Jongens achterin” wordt er geroepen, en zo vormen ze al direct een pact.
De groep is niet groot. 14 personen, waarvan de helft kinderen. Bovendien lopen de leeftijden van de kinderen uiteen van 9 tot 15 jaar. We vroegen ons dus af of iedereen wel met elkaar zou klikken.
Dat blijkt dus geen enkel probleem. In de dagen die volgen sluiten ook de meisjes zich snel aan. Iedereen kan met iedereen goed overweg, een enkele botsing hier en daar daargelaten. Maar ook die worden snel weer bijgelegd.
Als we aankomen bij het hotel loopt het tegen het middaguur. We hebben honger, en na het inchecken neemt de reisleider ons mee de stad in. Hoewel het hotel niet ver van het centrum ligt, is het nog wel een fikse wandeling.
Niet zo leuk voor de kinderen, die immers aardig moe zijn. Zij hebben er niet zoveel boodschap aan dat we langs de drie belangrijkste pleinen van Athene lopen.
Bij de derde, het Monastraki plein zien we hem dan: de Akropolis. Op het plein ook de Pantanassa kerk en Tzisdarakis moskee, dus alle religies op één kussen.
We klimmen naar het terras van een restaurant. En de heerlijke lunch met uitzicht op deze hoge stad, de Acropolis is onze beloning.
Na de lunch keert iedereen terug naar het hotel. Even rusten, voordat we nader met elkaar kennismaken en in de stad gaan dineren.
Wanneer we de volgende ochtend lekker uitgeslapen en ontbeten hebben, is het tijd voor een uitgebreidere wandeling langs de hoogtepunten van Athene.
Eerst komen we langs de oude universiteit, waar onze reisleider de geschiedenis over de koning van Griekenland vertelt. Hij wilde na de Turkse overheersing weer een groot Griekenland opbouwen, wat helaas niet lukte.
Daarna wandelen we langs de Academie door naar het parlementsgebouw, waar we precies op tijd zijn voor de wisseling van de wacht.
Een hele grappige vertoning met de wachters in vreemde pakjes. Het is wel enorm druk met toeristen, waardoor de kinderen het moeilijk kunnen zien.
Na dit circus zoeken we snel de verkoeling op in het park. De kinderen doen verstoppertje, en spelen met elkaar in de speeltuin, terwijl wij kijken naar de papegaaien in hun nesten.
De wandeling gaat verder langs het oude Olympische stadion, het Zappeion, de poort van Hadrianus en de Tempel van de Olympische Zeus. Het is erg warm, dus we lopen slechts langs deze monumenten.
Dan lopen we de mooie, kleurrijke wijk Plaka in. En we strijken uiteindelijk neer op een leuk terras, met grote ventilatoren voor de verkoeling. Met name dat laatste, en de heerlijke lunch, vinden de kinderen erg leuk
In de middag doen we het erg rustig aan bij het hotel. Het houden van een siësta is het beste in de hitte, maar dat is lastig voor Nederlandse kinderen.
En dus gaan we redelijk op tijd per metro weer richting het centrum. Van daaruit wandelen we met elkaar naar de Akropolis, waar we een rondleiding krijgen van een Vlaamse gids.
De gids praat honderduit over de geschiedenis van Athene, de heuvel waar de goden Apollo en Athena hun staf plantten zodat er water en olijfbomen kwamen, en over de monumenten.
De oudere kinderen konden het nog redelijk volgen, maar Tycho en de andere jonge kinderen hielden zich vooral bezig met het verzamelen van olijven. Zij kregen van de gids nog wel instructies hoe ze er later zeewater bij moesten doen om uiteindelijk olijfolie te maken.
Eenmaal door de poort (waar je alleen zonder zonden doorheen kan komen, poeh gelukt…) zien we het belangrijkste gebouw op de Akropolis: de Parthenon. Helaas staat hij (al heel lang) in de steigers. We leren van de gids wel veel over het gebouw, al hebben de kinderen daar weinig aandacht voor, die willen naar de vlag!
Ook over de Erechteion, de tempel met onder andere de 6 Caryatiden (pilaren in de vorm van vrouwen) krijgen we een hoop uitleg. Maar dan is het eindelijk tijd voor de foto’s. De kinderen mogen naar de vlag, en wij schieten plaatjes met het Parthenon en het uitzicht op de achtergrond.
We dalen af van de Akropolis naar de wijk Anafiotika. Hier wonen mensen die van het Cycladen eiland Anafi afkomstig zijn.
We krijgen dus een voorproefje van de Cycladen met hun witte huizen en blauwe vensters. En we genieten op een terras van een heerlijk diner. Terwijl de kinderen een gezellig spelletje kaarten.
De volgende dag gaan we op eigen houtje naar de oude Agora van Athene. Tenminste, van de kinderen moet er wel een vriendje mee natuurlijk.
De oude Agora bevat vele ruïnes van tempels en gebouwen van de oude markt. Het ligt grotendeels in het groen, wat wat verkoeling zou moeten geven, want het is erg heet.
De meeste verkoeling geeft echter de airco in het Archeologisch museum bij de Agora. Een museum met veel oude beelden en andere vondsten. De jongens lachen hier om de ontbrekende hoofden en andere lichaamsdelen.
Eenmaal buiten is het aantal bomen om in de schaduw te lopen toch beperkt. Maar de jongens vinden nog wel plekjes om in bomen te klimmen, op muurtjes te chillen en met een fonteintje te spelen.
Ondertussen bewonderen wij de oude Byzantijnse kerk, de Tempel van Hephaistos en de andere overblijfselen van de Agora.
Athene bezoek je niet voor de stranden. Toch is het fijn dat er ter afwisseling van de stad ook strandjes in de buurt zijn.
Met de bus rijden we de stad uit naar het zuiden. Hier rijden we langs de kust van het schiereiland Attica.
We zien al diverse kleine strandjes liggen, en ook de wat grotere badplaats Glyfada passeren we. Uiteindelijk stoppen we bij Aghia Marina.
Dit is een klein strandje met grof zand. Er is een strandtent bij: Copamar. Hier kunnen we gratis op de ligbedjes, zolang we maar wat bestellen.
Alle kinderen rennen direct naar het water. Erg leuk om te zien hoe ze allemaal, jong en oud, aan de slag gaan met een zandkasteel. Later gaan ze ook samen zwemmen en snorkelen, ze hebben de grootste lol met elkaar.
Ook voor ons is het heerlijk om even te relaxen na een paar drukke, vermoeiende dagen. En we nemen ook een heerlijke duik.
Na een paar uurtjes strand zouden we eigenlijk doorrijden naar Kaap Sounion. Hier is nog een archeologische site met een mooie tempel. Vooral mooi tijdens de zonsondergang.
Helaas is er net een bosbrand ontstaan in dit deel van Griekenland. We zien brandweerwagens en helikopters naar de brand toesnellen. Ook zien we de rookwolken, en we horen dat de bus er niet langs mag.
We maken van de nood een deugd en genieten nog wat langer van het strand, en een heerlijke maaltijd bij het prima strandtentje.
De volgende morgen is het tijd om uit te checken en afscheid te nemen van Athene.
We hebben in enkele dagen geprobeerd deze prachtige stad te ontdekken. Ook door de hitte lag het tempo voor de kinderen eigenlijk te hoog.
Gelukkig kunnen ze wel goed opschieten met de andere kinderen in de groep. Dat is mooi, want hiermee zullen we ook de komende weken door Griekenland trekken.
Lees hier het vervolg: onze rondreis over de Peloponnesos.
Op de website lees je meer over een vakantie in Athene met kinderen, inclusief het kindvriendelijke reisaanbod.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)