Dybbøl Banke, ervaar de levende geschiedenis van de strijd om Zuid-Jutland

Bij Historisch Centrum Dybbøl Banke leer je over de strijd tussen Denemarken en Duitsland in de 19de eeuw. Kinderen ervaren hoe het was om in die tijd als soldaat te leven.

Henriette bracht samen met haar gezin een bezoekje aan het centrum.

De tentoonstelling over de Duits-Deense oorlog is vooral voor oudere kinderen interessant

Meteen als je aan komt rijden bij het historisch centrum Dybbøl Banke, zie je heel groot het jaartal 1864 staan. Dit verwijst naar de historische strijd tussen Duitsland en Denemarken die in dat jaar in Dybbøl tot een climax kwam.

Bij binnenkomst in het centrum kan je bij de kassa een koptelefoon krijgen waarmee je in het Engels of Duits mee kan luisteren bij de twee films die elk half uur draaien.

De films geven je een beeld van de historische achtergrond van de oorlog en laten zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Verder zijn binnen veel portretten van belangrijke figuren uit die tijd te zien.

We hebben geluk, 10 minuten na binnenkomst begint de eerste film. Helaas vinden onze kinderen de geluiden te heftig en willen de film dan ook niet afkijken. Terwijl papa blijft zitten om wat meer over de strijd te weten te komen, loop ik alvast met de jongens naar buiten om daar de rest te ontdekken.

Levende geschiedenis

Hoe is het leven in een soldatenkamp?

Buiten waan je je meteen in 1864 door het nagemaakte soldatenkamp. 

In het hoogseizoen komt het kamp helemaal tot leven doordat er mensen in kleding van die tijd het dagelijks leven in het kamp nabootsen.

Zo zijn er soldaten die je meenemen naar de kruitkamers, de verdedigingsschans laten zien en met je gaan schuilen in de schuilruimte van de schans.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld je eigen kogels gieten, telegraferen in het postkantoor en kan je er pannenkoeken bakken op een vuurtje. Helemaal leuk voor de kinderen!

Zo ontdek je op een leuke manier hoe het er in die tijd aan toe ging en word je tegelijkertijd duidelijk wat er gebeurd is  in die oorlog.

Tijdens ons bezoek is deze levende geschiedenis niet aan de gang. We lopen en kijken zelf dus wat rond. Vooral vanuit onze oudste (5 jaar) komen er veel vragen over oorlog, algemene vragen en ook vragen over bijvoorbeeld het kanon. Dit laatste vind hij overigens wel indrukwekkend en klimt er dan ook bovenop. Ik leg hem uit hoe ze vroeger vanuit hier over de velden keken en hoe het kanon gedraaid kan worden.

Gaaf, een groot kanon dat kan draaien!

De kruitkelder, vuurplaats en verdedigingsschans

We gaan ook de kruitkelder in. In deze kelder sloegen ze vroeger hun munitie op. Onze kinderen vinden het maar niks, zo een donkere kelder en willen graag op onderzoek uit naar de rest van het kamp.

De vuurplaats

We lopen langs de vuurplaats, waar ze vroeger eten op maakten. Ook zien we een bed waar ze vroeger op sliepen, dat is wel even wat minder comfortabel dan tegenwoordig!

Tot slot lopen we nog over de verdedigingsschans, waarbij we de kinderen uitleggen waar dit vroeger voor diende.

Daar zien we ook een schoolklas voorbij marcheren die een rondleiding krijgen door het historisch centrum. Alsof het dus echte soldaten zijn! Een leerzame manier om zo een stukje belangrijke geschiedenis van Denemarken mee te krijgen.

Henriëtte bezocht de regio op uitnodiging van VisitDenmark. Wil je meer informatie over wat er allemaal te doen is in de regio, kijk dan op de website van Destination Sønderjylland,

En bekijk ook de website van historisch centrum Dybbøl Banke.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)