Møns Klint, stap terug in de dinosaurustijd en zoek fossielen

Møns Klint is één van de meest bijzondere plekjes van Denemarken. Bianca bezocht met haar gezin de krijtrotsen en ging met de kinderen op zoek naar fossielen

Sanne kijkt uit over Mons Klint

De kliffen van Møns Klint liggen op het eiland Møn. Hier vind je krijtrotsen van wel 70 miljoen jaar oud en zijn tot wel 143 meter hoog en ongeveer 7 km lang. Møn is het meest oostelijke eiland van Denemarken.

De krijtrotsen zijn geweldig mooi om te zien, af en toe heb je zelfs het idee dat je niet in Denemarken bent maar op een tropisch eiland.

Bezoek deze kliffen met je kinderen en ze zullen zich geen moment vervelen! Naast fossielen zoeken op het strand is er ook het Geomuseum. Hier leren kinderen spelenderwijs meer over de dinosaurustijd, supertof om te bezoeken.

Alsof je op een tropisch eiland bent

Geocenter Møns Klint, een interactief museum.

Als we de auto parkeren zien we eigenlijk nog niet waar we de kliffen kunnen zien. Wel zien we een heel mooi natuurgebied en een museum. Bij het museum staat er een gids voor ons klaar die ons door het museum leidt en de kliffen zal laten zien.

Geomuseum

Het museum is ruim opgezet en de kinderen waren gelijk onder de indruk. Er is veel gebruik gemaakt van lichteffecten en geluiden om de dinosaurustijd zo echt mogelijk uit te beelden.

In het museum begin je miljoenen jaren geleden in de tijd van de masosaurus. Je ziet er indrukwekkende filmpjes en welke dieren er in die tijd nog meer leefden.

Als we verder lopen gaan we de ijstijd in. Ze hebben zelfs een echte ijsrots(je) nagemaakt! Brrr heel koud. In dit gedeelte van het museum kun je ook een film bekijken over de ijstijd. Onze kinderen zijn daar nog te klein voor dus besluiten we de film over te slaan.

Je loopt via een route die aangegeven is op de vloer. Zo ga je van de dinosaurustijd door naar de moderne tijd. Langs deze route leren we wat er door de jaren heen veranderd is op de aarde.

Veel te doen in het museum

Sanne in het Geomuseum

Ook voor kleinere kinderen is er van alles te doen. Het is een heel leuk interactief museum waarbij kinderen vooral veel leren door dingen te doen. Zo kunnen ze zelf golven maken en zien wat dat met het zand doet dat in de oceaan ligt.

Ook kunnen ze in het museum fossielen begraven én opgraven. Er kan gespeeld worden bij verschillende punten in het museum.

Als de kinderen wat ouder zijn dan 6/7 jaar kunnen ze, door middel van een virtuele bril, vliegen als een arend. Je moet niet snel misselijk worden kan ik je vertellen. Ik heb namelijk die bril uitgeprobeerd maar kwam er al snel achter dat ik liever met beide benen op de grond sta..

Mijn man vond de virtuele bril geweldig

We zien als we de trap oplopen aan de hand van foto’s en filmpjes hoe archeologen de meest mooie ontdekkingen doen. Als we eenmaal helemaal boven zijn is er door middel van special effects te zien hoe een dinosaurus en haar jongen miljoenen jaren geleden leefden. Je ziet op een scherm jezelf staan tussen deze dinosaurus en het is dan net of je ze kan aanraken.

We hadden eerlijk gezegd wel wat meer verwacht na al die trappen. We dachten dat we in een grote ruimte zouden komen waar we veel van de dinosaurussen te zien zouden krijgen. De ruimte was klein. Maar wel heel gaaf in elkaar gezet door de gebruikte special effects.

Eenmaal boven kregen we met special effects te zien wat deze dinosaurus deed

De kliffen van Møn, wat een prachtig uitzicht…

“even” wat trappen naar beneden

We lopen achter de gids aan naar buiten. Vervolgens beginnen we aan een lange tocht naar beneden. We moeten een trap af van wel 468 treden! Naar beneden is natuurlijk niet zo heel erg, maar we moeten ook nog naar boven met twee kinderen van 6 en 3 jaar oud.

De tocht is erg mooi. Je zou bijna vergeten dat je in Denemarken bent. Een tropisch eiland had ook gekund met al die mooie groene planten en bomen.

De gids laat ons zelfs een plant zien die in de tijd van de dinosaurussen leefde. Een “ponytail” noemde hij hem. Deze kunnen wel een paar meter hoog worden.

Erg indrukwekkend om te zien en om te weten dat deze plant miljoenen jaren geleden ook al bestond.

Wat een uitzicht op de kliffen

Fossielen zoeken en water drinken uit de klif.

Even een verkoelende beker water uit de natuur drinken

De gids vertelde ons dat je water uit de natuur kon drinken. Dit water sijpelt door de klif naar beneden. Onderaan kon je dan zo uit de klif het water drinken. Dat moesten we natuurlijk wel even proberen! En inderdaad, lekker koel water. Je hoeft dus niet perse een tas vol water te dragen. En je hebt echt water nodig na al die trappen te hebben gelopen.

Eenmaal beneden waren we op het strand dat vol lag met stenen. Met een heel mooi uitzicht op de kliffen en het water. De stenen waar het strand uit bestaat zitten vol met fossielen legt de gids uit.

De meeste stenen zijn fossielen van “sponzen” die in het water geleefd hebben. Maar we vonden tussen de stenen ook veel uiteinden van inktvissen. Cilindervormige roze staafjes. Je moet eerst wel goed zoeken, als je eenmaal weet hoe ze eruit zien vind je er een hele hoop!

De weg terug ging wat langzamer, maar we zijn erg trots op onze meiden. Zonder te klagen hebben ze de hele weg naar boven afgelegd. Alleen Emma, de jongste, heeft even op papa’s nek gezeten.

De gids legt uit welke fossielen we kunnen vinden

Combineer het museumbezoek met de kliffen en het boomklimpark

Voor alle leeftijden leuk dit museum

Je leert in het museum veel over de dieren die geleefd hebben op de aarde en hoe mensen fossielen zoeken en vinden. Daarom is het erg leuk om zelf daarna op pad te gaan.

Je kan natuurlijk ook eerst de kliffen bezoeken, leuk is dan om je fossielen mee te nemen het museum in. Dan kan je ze een beetje vergelijken.

In het museum liggen wel duizenden uiteinden van de inktvissen. Dezelfde als die wij gevonden hebben bij de kliffen.

TIP: Willen de kinderen na het bezoek nog even spelen, dan kan dat in de kleine speeltuin. In de zomermaanden kunnen de echte klimgeiten ook nog naar het boomklimpark.

Waan je in de prachtige natuur van Møns Klint en laat de kinderen lekker gaan.

Zowel op het strand als in het museum zullen de kinderen zich niet vervelen. Op het strand kunnen ze uit de mooiste stenen kiezen die ze kunnen meenemen als ze nog jong zijn, zoals onze jongste dochter Emma van 3. Maar zijn ze wat ouder dan kunnen ze echt gaan zoeken naar fossielen. In het museum kunnen ze films kijken en spelenderwijs leren over de wereld van miljoenen jaren terug en nu.

Wij hebben genoten van de natuur en veel geleerd van de aardige gids die ons alles heeft laten zien.

Bianca bezocht Møns Klint en het Geomuseum op uitnodiging van VisitDenmark.

Het museum was echt “zo leuk” aldus Sanne en Emma

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)