Door: Bianca Christiaanse
Ik (Bianca) bezocht het nijntjemuseum in Utrecht. Mijn kinderen van 4 en 7 jaar konden er heerlijk spelen en leren, al is niet alles voor iedere leeftijd even geschikt.
Je kent nijntje als het lieve kleine konijntje waarvan er niet alleen boekjes zijn maar tegenwoordig ook theatervoorstellingen en tv series.
Dick Bruna bedacht het eerste nijntje verhaal in Egmond aan Zee. Hij gebruikte simpele tekeningen om het voor de peuters extra leuk en makkelijker leesbaar te maken.
In februari 2006 werd het Dick Bruna huis geopend in Utrecht waar je al het werk van Dick Bruna kon vinden. Na een verbouwing ongeveer 10 jaar later is het Dick Bruna huis het nijntje museum geworden en is al het overige werk van Dick Bruna verplaatst naar het Centraal museum
Het nijntje museum richt zich vooral op peuter en kleuters en laat alle avonturen zien van nijntje en haar vriendjes. nijntje heeft nu een geheel eigen plek gekregen waar peuters en kleuters kunnen ontdekken en leren. In de boeken van nijntje worden nooit hoofdletters gebruikt en daarom doe ik dat in deze blog ook niet.
Toen wij in de herfstvakantie van 2019 een bezoek brachten aan Utrecht sliepen we in Stayokay Utrecht Centrum. In dit hostel hebben ze een speciale nijntjekamer en als je deze kamer boekt krijg je er 5 tickets bij voor het nijntje museum.
Na het inchecken bij ons hostel zijn wij met de bus richting het museum gegaan. Het valt ons gelijk op dat Utrecht heel erg veel van nijntje houdt. En dat is niet gek. Dick Bruna is er geboren en getogen. En hij kreeg uiteindelijk zijn eigen museum in Utrecht. In 2017 overleed Dick Bruna in de leeftijd van 89 jaar.
Nu we deze geschiedenis kennen is het ook wel logisch dat we overal winkels zien met nijntje merchandise. De Domtoren stond op dat moment in de steigers maar tijdens de herfstvakantie was er een lichtshow te zien van nijntje op de doeken die rondom de toren hingen.
Overal waar we geweest zijn tijdens ons bezoek aan Utrecht vinden we wel iets van nijntje.
De ingang van het nijntje museum is niet te missen. Er staat een grote nijntje bij de ingang. Daar moeten we natuurlijk wel eerst mee op de foto. Na de foto lopen we naar binnen om de wereld van dit beroemde konijn in te stappen.
Binnen is het druk. Het is vakantie en er lopen heel veel peuters en kleuters rond in dit museum. En gelijk bij binnenkomst kunnen de kinderen al spelen in het huis van nijntje. Eerst hangen we onze jassen op en leggen we de tas in de kluis. Niet verplicht maar wij vinden het heel fijn als we alle spullen kwijt kunnen.
In het huis van nijntje is van alles te doen. De kinderen kunnen in het keukentje koken, liggen en dutten in haar bed en zelfs ook in het bad van nijntje liggen.
We merkten wel al gelijk dat dit echt voor peuters en kleuters is. Emma vermaakt zich gelijk prima, zij is 4 jaar en valt onder de doelgroep van het museum.
Sanne stootte in het huis haar hoofd omdat ze te lang was en wilde na 10 minuten wel verder kijken. Zij is 7 jaar en we merkten dat ze eigenlijk een beetje te oud was voor het museum.
In het museum vind je verschillende ruimtes waar wat te beleven is.
We lopen door naar de verkeerstuin en daar mogen de kinderen op een driewieler de weg op. Er zijn stoplichten gemaakt en zo leren ze dat je voor een rood stoplicht moet stoppen.
Er is ook een verkeersovergang. Deze kunnen de kinderen zelf open en dicht doen voor de kinderen die op de driewielers zitten. In de gehele ruimte vind je van alles wat te maken heeft met het verkeer. En spelenderwijs leren de kinderen een beetje hoe het eraan toe gaat buiten het museum op de weg.
Door naar boven, daar vinden we een knutselruimte. Hier kunnen de kinderen verven en kleuren. Dit vindt Sanne wel wat en ze hebben beide een mooie tekening van nijntje gemaakt. Je mag zelf de verf pakken en een schort. Maar er loopt ook iemand rond voor vragen en om te helpen.
Er is ook een ruimte waar je verschillende dieren kan zien uit de verhalen van nijntje. Met voelboxen en ruikboxen. Ook hier kunnen de kinderen overal op en in klimmen.
We gaan verder naar beneden. Hier leren de kinderen over kunst en als we verder lopen kunnen ze ook zien wat er zoal door een dokter word gedaan. Zoals wegen, ogen testen en wat een zuster of dokter bij zich heeft.
Sanne zit in groep 4 en kan al een beetje lezen. Voor haar was het dus wel leuk om te kijken wat er in de vitrines lag. In elke ruimte staat er een vitrine met nijntje verhalen. En op een sticker op de grond staat dan informatie of een vraag.
Nu is Sanne wel 7 jaar. En is spelen nog steeds het leukst. Maar de optie is er om nijntje en Dick Bruna wat beter te leren kennen. Dus als ze zich een beetje ging vervelen liet ik haar lezen. Ook in de ruimtes zelf kan je via stickers op de grond lezen wat de bedoeling is.
1,5 uur hebben we over het museum gedaan. Op de dag dat wij er waren, was het personeel ook aan het testen hoe lang het gemiddelde bezoek duurt. We moesten dat op een briefje schrijven en zo kwamen we erachter dat we op het gemiddelde zaten van een bezoek. De meeste gezinnen zijn er dus 1,5 à 2 uur.
Dit komt ook omdat het echt een museum voor de kleintjes is. Die kunnen hier echt hun hart ophalen en lekker hun gang gaan. Maar die zijn ook sneller moe. En omdat er voor ons als volwassenen niet veel meer is ben je er zelf ook snel doorheen.
Ben je in Utrecht met kleine kinderen? Ga dan vooral naar dit leuke, gezellige museum. Je kan je eigen consumpties meenemen en opeten in de speciale “picknick” ruimte. Er is voor de kleintjes overal aan gedacht en ze leren spelenderwijs een hoop over hoe het er aan toe gaat in de wereld.
Bestel hier de kaartjes voor dit leuke museum. Je kan er natuurlijk ook een leuk nachtje weg van maken en slapen in een nijntjekamer.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)