Slot Loevestein per voetveer vanuit Woudrichem: een leuk avontuur!

Tijdens hun vaarvakantie door het Nederlandse Rivierenland heeft Cindy met haar gezin aangelegd in de mooie, historische haven van Woudrichem. Van hieruit besluiten zij een bezoek te brengen aan Slot Loevestein.

Het mooie Slot Loevestein

Vanuit de historische haven is het zo’n tien minuutjes lopen naar het voetveer. Deze brengt je naar de overkant van het water, om zo het slot te kunnen bezoeken.

We stappen dus van de ene boot over op de andere. Het voetveer vaart in het seizoen vrijwel dagelijks op en neer tot 17.30 uur. Check de actuele tijden op hun website.

Ondanks dat we zèlf niet ver bij het slot vandaan wonen, is dit natuurlijk véél leuker dan gewoon met de auto vanuit Tiel. Gelukkig zijn we er dus nog nooit eerder geweest.

Als ridders op Slot Loevestein

Was Hugo de Groot ècht net zo zwaar als die boeken?

Na het voetveer is het nog slechts een paar minuten lopen naar Slot Loevestein.

Het slot, wat iedereen natuurlijk wel kent van het beroemde verhaal over Hugo de Groot, die uit dit slot wist te ontsnappen in een boekenkist.

Bij het kopen van de tickets krijgen we allemaal een sleutel aan een hanger om onze nek. Met deze sleutel kunnen we de kasteelpoort openen en diverse activiteiten in en om het slot activeren. Dát is natuurlijk superleuk voor de jongens!

We lopen naar de kasteelpoort, stoppen de sleutel erin, en ja hoor……het enorme hekwerk opent zich voor ons.

Eenmaal binnen mogen de kids zich, als ze willen, verkleden als ridder, schildknaap of jonkvrouw. Mark zoekt meteen wat moois uit.

Op ontdekking in het slot

Experimenteren met kruit….zal hij afgaan?

Vervolgens maken we eerst de rondwandeling door het slot, welke middels een becijferde route wordt aangegeven. Op meerdere plaatsen vinden vertellingen door gidsen plaats. En met de sleutel kun je ook een aantal vertellingen activeren.

Na onze ronde door het slot, gaan we naar de buitenactiviteiten. Zo kunnen de jongens musketschieten of een kanon ‘afvuren’.

Vervolgens gaan we naar de kruittoren. Hier kunnen de kids zèlf ‘buskruit samenstellen’. Als ze de juiste verhouding weten te vinden, dan ‘ontploft’ de hele boel. Voor onze jongens is dit hèt hoogtepunt van de middag. Ze krijgen er geen genoeg van!

Schot in de roos…..uhhhh…..in papa!

Tijdens schoolvakanties worden vaak nog meer extra activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het beschilderen van je eigen wapenschild of schrijven met een ganzenveer.

Het programma wisselt per dag, dus check van tevoren even de website van het kasteel. Je kunt ook een leuke speurtocht kopen bij de kassa.

Het waterwegspel is helaas defect vandaag, tot grote teleurstelling van onze jongens.

Een verrekijkertje en een kompas uit het souvenirwinkeltje maken echter weer veel goed. Handig voor op de boot!

Na nog wat te drinken met wat lekkers in de Taveerne, begeven we ons weer richting voetveer voor de terugreis.

Schipper, mag ik overvaren, ja of nee?

Hulpschipper in opleiding op het voetveer!

Als je terug wilt en de veerboot ligt aan de overkant, mag je de bel luiden, heeft de schipper op de heenweg gezegd. Dat hebben de jongens goed onthouden, dus haasten ze zich naar het voetveer.

Helaas, hij is er al…….maar dat weerhoudt hen er natuurlijk niet van om tóch even aan de bel te trekken. Want dát is veel te leuk natuurlijk!

Dat gaat geld kosten….

Gelukkig kan de schipper erom lachen. Sterker nog: als mijn oudste vraagt of hij hem mag helpen de veerboot te besturen, dan mag dat meteen. Hij maakt er zelfs een leuke act van voor onze medepassagiers.

Vol trots bereikt Nick de overkant, waar het lieve hondje van de schipper ons ook nog eens opwacht.

Houd er wel rekening mee, dat je hier geen retourtje koopt voor het voetveer: Heen motte betalen en weer weer!

Lees meer over de rest van hun vaaravonturen en uitstapjes. Al kan je dit uitstapje ook maken tijdens een vaarvakantie op de Linge.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)