Op een oud spoor op Zuid-Beveland in Zeeland rijdt de historische Stoomtrein Goes Borsele. Tussen April en Oktober kan je op bepaalde dagen hier een leuk ritje mee maken.
De spoorlijn op Zuid-Beveland is, evenals diverse andere spoorlijnen in Nederland, in de jaren 20 van de vorige eeuw aangelegd. Hij heeft slechts een paar jaar dienst gedaan als passagiersvervoer, daarna als goederenspoorlijn.
Na het opheffen van het goederenvervoer in 1970 is er door vrijwilligers een stichting opgericht om de stoomtrein als museumdienst te laten rijden.
Tijdens ons weekend bij Kindercamping Scheldeoord rijden we mee, en brengen zo een bezoekje aan Goes.
Je zou verwachten dat de stoomtrein Goes-Borsele in Goes of Borsele zou starten, en dat doet-ie ook. Hoedekenskerke is namelijk een dorp in de gemeente Borsele.
Eerste Paasdag is de eerste dag in 2017 dat de stoomtrein weer rijdt, en wij zijn erbij! We hebben in de dienstregeling gezien dat de trein om 11 uur uit Goes vertrekt, en om 12.40 uur weer terug vanuit Hoedekenskerke.
Als we bij Hoedekenskerke aankomen zien we de trein al op het spoor staan. We zijn ruim op tijd maar haasten ons toch een beetje naar het perron. De minitrein en andere attracties die we in Hoedekenskerke zien moeten maar wachten tot we weer terug zijn.
Eenmaal op het perron maken de vrijwilligers nog geen aanstalten om snel te vertrekken. We kijken we onze ogen uit. Niet alleen naar de stoomtrein en de wagons, maar ook naar alle mensen.
Zo lopen de machinist en conducteurs natuurlijk in mooie kledij. Maar er zijn ook twee paashazen. En daar zien we ook een paar reizigers die zo uit 1920 lijken te komen.
De trein vertrekt niet op tijd. Hij blijkt te moeten wachten op de Motorwagen, die vandaag op hetzelfde spoor ook een dienstregeling rijdt.
Als die Motorwagen gepasseerd is gaan we eindelijk rijden. Langzaam zet de stoomtrein zich in beweging. We worden uitgezwaaid door alle mensen die op het perron achterblijven.
De rit gaat door de polders van Zuid-Beveland. We zien vooral weilanden en fruitbomen. En het is leuk om de stoomwolken over dat landschap te zien vervagen.
Bij aankomst in Goes laten we de goederenloods en oude gebouwen en treinstellen links liggen. We waren immers van plan om het centrum van Goes te bezoeken. En door de vertraging hebben we daar nu minder tijd voor.
We wandelen dus snel richting het centrum. Dat is ongeveer een kwartiertje lopen. We hebben weinig tijd, dus wandelen niet door naar de Grote Markt of de Stadshaven. Wel moeten we vlakbij Slot Oostende zijn.
Slot Oostende is de oudste plek van Goes. Het was ooit een kasteel(tje), en nu zouden er nog restanten daarvan te zien moeten zijn. Het duurt even voor we het door hebben, maar er blijkt een restaurant en de stadsbrouwerij in gevestigd te zijn.
We gaan het restaurant in om wat te drinken, en te genieten van lekkere borrelhapjes. Van de restanten van het kasteel is niet veel te zien, ook omdat het gerestaureerd wordt. Wel is het (nieuwe) interieur erg mooi, en later zien we beneden in het winkeltje wat meer van de geschiedenis van Slot Oostende.
Maar we moeten snel weer terug naar het station, om op tijd te zijn voor de laatste rit van de Motorwagen. We zijn net op tijd en stappen snel in het zilverkleurige dieseltreintje.
We zitten helemaal voorin en hebben dus goed zicht op de instrumenten van de machinist en op het spoor voor ons. En dit blijkt een belevenis op zich.
De conducteur komt ook al snel langs, en die blijkt naast kaartjes knippen nog een andere belangrijke taak te hebben. Hij moet bij sommige spoorwegovergangen uitstappen om de slagbomen te bedienen.
Bij andere spoorwegovergangen, waar geen slagbomen staan, gaat hij naar buiten om met een rode vlag te zwaaien.
Zo is het ritje met de motorwagen eigenlijk nog leuker dan met de stoomtrein. Zeker omdat we ook nog een paar fazanten langs het spoor zien.
Als we terug zijn bij Hoedekenskerke hebben we eindelijk tijd om de attracties hier te bekijken.
Er is hier een compleet park de Pluimweide, waar een minitreintje doorheen rijdt. En daar willen de jongens natuurlijk met mee. In het park zijn ook speeltoestellen, een botenvijver en een skelterbaan. Maar die zijn pas in de zomer open.
Wel open is “De Buffer”. In dit gebouw bevinden zich een paar mooie modeltreinbanen. Ook dat vinden Zeb en Tycho natuurlijk weer erg mooi om te bekijken.
Ook zijn in het gebouw wat oude Zeeuwse klederdrachten tentoongesteld. Kinderen kunnen er spelen met blokken en een treinbaantje, en er is een winkeltje en koffiecorner.
De Stoomtrein Goes Borsele en alles er omheen wordt draaiende gehouden door een grote groep vrijwilligers. Het is allemaal erg leuk opgezet en wij hebben er van genoten.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)