Door Cindy de Lange
Het Stayokay Hostel in Utrecht heeft sinds zomer 2018 een bijzondere treinkamer. Zo kun je een bezoek aan het welbekende Spoorwegmuseum uitbreiden met een overnachting in stijl! Cindy probeerde hem uit.
Mijn twee zoontjes van vier en acht zijn gek op (stoom)treinen en alles wat daar mee te maken heeft.
En dus plannen we een bezoekje aan het Spoorwegmuseum in Utrecht!
Bij toeval heb ik ontdekt, dat het Stayokay Hostel in Utrecht tegenwoordig over een superleuke treinkamer beschikt: een kamer geheel in stijl van het spoorwegmuseum.
Dat is leuk èn handig! Als we dan alvast in Utrecht overnachten, zijn we de volgende ochtend lekker op tijd in het museum.
Zo gezegd, zo gedaan! Ik boek de Spoorwegmuseumkamer voor dinsdagnacht, en die bewuste middag vertrekken we na school meteen met de jongens richting de Domstad.
Uiteraard reízen wij ook al in stijl: met de trein! Wij wonen in Tiel, niet ver bij het station vandaan, met een rechtstreekse verbinding naar Utrecht.
Voor ons jongste zoontje is dit de eerste keer in een ‘normale’ trein. Hij heeft al in heel wat stoomtreinen gereden, maar dit is voor hem weer een geheel nieuwe ervaring.
Nog geen drie kwartier later stappen we uit op het drukke Utrecht Centraal Station en gaan aan de wandel naar het Stayokay Hostel. Dat ligt op loopafstand. Binnen een kwartier ben je er.
Even het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne door, dan nog twee straten door en een brug over de Oude Gracht over… en je staat op de Neude in hartje Utrecht.
Een gezellig plein vol met terrasjes. Het Stayokay Hostel ligt pál aan deze Neude. Hoe centraal wil je het hebben?
Het is rond vier uur ‘s middags, als we uiteindelijk in het hostel aankomen.
Bij de ingang staat een bord, dat we van harte welkom zijn bij de receptie op de eerste verdieping.
Zowel lift als trap zijn aanwezig. Voor de lift heb je wèl een pasje nodig. Dus eerst even inchecken!
We nemen de trap naar de eerste verdieping en staan hier meteen in het gezellige restaurant The Fifth.
Achterin is de bar met aan het uiteinde ‘de receptie’. Gewoon de hoek van de bar dus. Maar wat is het hier gezellig! Deze hele verdieping is restaurant, loungehoek, bar, receptie en keuken in één. Een open keuken, wel te verstaan. Daar houd ik van…geen geheimen!
De inrichting is modern, met felle kleuren, maar uiterst sfeervol. Het is hier net of je één grote huiskamer inloopt…waar we ons dus ook meteen thuis èn welkom voelen. Het gemengde gezelschap aan nationaliteiten maakt het nog eens extra gezellig.
Meteen bij het inchecken wordt de jongens een mooie reiskoffer met leuke speeltjes voorgehouden. Ieder kind, dat in de Spoorwegmuseumkamer slaapt, mag zelf iets uitzoeken. Onze jongens gaan unaniem voor een mooie pen van het Spoorwegmuseum. Met een treintje erin!
Verder krijgen we ook voor ons alle vier een kortingsbon van 50% voor een drankje in het restaurant. Of een Coffee-to-go de volgende morgen.
En dan kunnen we eíndelijk naar de treinkamer. De jongens kunnen niet wachten.
Ik geef de jongens dan ook het pasje om de kamerdeur open te maken en laat hen voorgaan.
Als we het halletje naar onze kamer inlopen, is het meteen duidelijk achter welke deur onze kamer zich bevindt: daar staat namelijk een mooie trein op!
De oudste maakt de deur open en vol verwachting lopen ze naar binnen…
…en al onze verwachtingen worden overtroffen! Wat een geweldige kamer is dit! De jongens gaan gelijk op verkenning. Bij binnenkomst is al meteen duidelijk, dat wij ons op perron 11 bevinden.
Dit perronbord blijkt een lamp te zijn, wat vooral mijn oudste super interessant vindt. Die is gefascineerd door lampjes!
Naast deze lamp hangt de dienstregeling. Eens even kijken, waar we hiervandaan naartoe kunnen reizen per trein…
In het midden van de treinkamer, tegen de muur met een mooie schildering van het Spoorwegmuseum erop, staat een keurig opgemaakt tweepersoons bed voor manlief en mij.
Meteen in het oog springt de grote stationsklok, die erboven hangt.
En neem dan de lantaarnpalen op de muurschildering. Ondanks dat er geen èchte lampen in zitten, is hier wèl een 3D-lantaarnpaal van gemaakt.
Links van ons bed staat een stapelbed voor de jongens. In tegenstelling tot ons beddengoed, wat spierwit is, staat er voor de jongens een leuke treinafbeelding op.
Naast het stapelbed is een zithoekje gemaakt, met èchte vintage-treinstoelen, een muurschildering van een treinraam èn een reiskoffer vol boeken op een bagagerek. Boeken voor zowel jong als oud.
Manlief duikt meteen in een boek over beroemde treinreizen. De jongste pakt gelijk Thomas de Trein eruit. Dus lees ik hem voor in die leuke treinstoelen.
En de oudste kiest voor Pinkeltje in het Spoorwegmuseum. Die kan ik nu dus gaan reserveren bij de bieb… aangezien hij deze in één dag natuurlijk niet uit heeft gekregen.
Rechts van ons bed is nog een speelhoekje met een houten treinbaantje. De jongste vermaakt zich hier eindeloos mee. Er tegenover is de wastafel.
In de kamer bevinden zich verder nog twee deuren met mooie treinen erop (èn mooie reisspreuken!). Je raadt het vast al: achter de één bevindt zich het toilet en achter de ander de douche.
Op ieder bed ligt een sierlijk opgevouwen handdoekenset klaar, met een kleine shampoo en doucheschuim erbij.
Rond zessen gaan we naar het restaurant, waar een tafel voor ons gedekt staat, meteen herkenbaar aan een naambordje. Het diner is overigens níet inclusief in het arrangement. Wij kiezen er zèlf voor om gewoon hier te eten. Wel zo makkelijk. We nemen plaats en gaan de kaart bekijken.
Je kunt hier de hele dag door van alles krijgen: diverse drankjes, waaronder vers gemaakte smoothies, koffie met gebak of muntthee, waarvoor je de munt zèlf mag knippen.
Lekkere sandwiches, salades, soep, tosti’s, snacks of een bittergarnituur zijn vrijwel de gehele dag door te bestellen voor de lekkere trek.
Later op de avond kun je ook pizza bestellen.
En dan is er uiteraard nog gewoon ontbijt, lunch en diner.
Wij richten ons dus op het diner, en hoewel de kaart niet echt uitgebreid is, zit er voor iedereen wel wat bij.
De aandacht van manlief wordt gelijk getrokken door het gerecht ‘Eet mee met het personeel’.
Dát wil hij wel eens proberen! Zo gezegd, zo gedaan. Zèlf ga ik voor de Fish & Chips.
Voor de kinderen is er geen apart kindermenu. Ze kunnen gewoon kiezen uit dezelfde gerechten, en deze dan in kinderportie tegen 50% van de prijs verkrijgen.
Maar aangezien er ook gewoon een bord frietjes op de kaart staat en diverse snacks bij het bittergarnituur (kipnuggets, mini frikandellen, mini kaassoufflés etc.), hebben mijn jongens hun keus snel gemaakt. Dit kun je makkelijk doen, want de prijzen zijn héél vriendelijk. Dat is het voordeel van een hostel. De oudste wil toch ook nog wel heel gezond een salade erbij.
Sauzen, zoals mayonaise en curry, krijgen we in een mandje op tafel neergezet. Kunnen de jongens straks zèlf pakken en op hun bordje spuiten…oh jee, als dát maar goed gaat!
Terwijl de kok met onze bestelling bezig is, besluiten mijn zoontjes om even een kijkje in de open keuken te gaan nemen.
De kok gebruikt zo veel mogelijk verse, pure en lokale producten. Daar houden wij van! Ook zijn ze hier erg van het biologische.
Leuk detail in het restaurant zijn de Nijntje-lampen aan het plafond boven één van de zithoekjes. Nijntje hangt echter wèl ondersteboven, tot grote hilariteit van mijn jongens!
Handig om te weten: er zijn een paar kinderstoelen en zitverhogers aanwezig in het restaurant. Maar iets van een speelhoekje voor de kids hebben wij gemist.
Mede hierdoor wordt de zit voor de jongens uiteindelijk toch een beetje te lang, en hoewel we heerlijk hebben gegeten, besluiten we voor het toetje dus maar even de stad in te gaan.
Wat geen straf is, want het is heerlijk zomers weer en in hartje Utrecht heerst een gezellige sfeer door alle leuke terrasjes.
We wandelen naar de Oude Gracht en kopen daar een lekker Italiaans schepijsje bij een ijsco-kraam.
Met onze ijsjes lopen we een trap af naar beneden, waar zich heel veel terrasjes aan het water bevinden. Wij gaan onderaan de trap zitten om ons ijsje op te eten, lekker bootjes kijken…en een hele groep ganzen!
Hierna keren we terug naar ons hostel, waar we na een verfrissende douche allemaal ons bed induiken. Voor het eerst met zijn vieren op één kamer…noem het een uitdaging!
De volgende ochtend gaan we weer naar het restaurant voor het ontbijt, wat in tegenstelling tot het diner wèl inclusief is.
En het is wederom meteen duidelijk welke tafel voor ons bedoeld is: deze is namelijk geheel gedekt in treinthema.
Van een tafelkleed met treintjes tot serviesgoed van het Spoorwegmuseum. Ook de dienstregeling is hier weer aanwezig in de vorm van een klein dienblaadje.
En op een leuk krijtbordje met mooie trein prijkt onze naam.
We beginnen met het inschenken van een drankje. Koffie, thee, melk, sap, alles is er. Mijn oudste besluit gelijk verse muntthee te proberen en loopt naar de bakken, waar je zèlf munt mag knippen. Want dát is natuurlijk interessant!
Vervolgens lopen we naar het buffet om onze keuze te maken uit de diverse soorten brood en broodjes, beleg (kaas, vlees en zoetwaren), muesli, cornflakes, yoghurt, eieren, fruit, en zelfs dingen als beschuit, crackers, rijstwafels en ontbijtkoek zijn aanwezig. De keuze is reuze!
Hierna is het dan toch ècht tijd om afscheid te nemen van die superleuke Spoorwegmuseumkamer. Wat de jongens dan ook met pijn in hun hart doen. Maar…ons tweedaagse uitstapje is nog niet voorbij!
Want inclusief bij dit leuke arrangement zit natuurlijk nog een
bezoek aan het Spoorwegmuseum. Dat maakt weer veel goed bij de jongens.
We checken uit en beginnen wederom aan een wandeling van circa een
kwartier naar het museum. Handig, alles zo op loopafstand.
Benieuwd naar onze avonturen in het Spoorwegmuseum? Lees hier dan verder!
Wil je deze superleuke Spoorwegmuseumkamer nu ook wel een nachtje uitproberen?
Dan is het volgende handig om te weten:
Cindy’s verblijf in de Spoorwegmuseumkamer was op uitnodiging van het Stayokay Hostel in Utrecht.
Wil jij nu ook een ‘treinticket’ reserveren voor deze superleuke treinkamer?
Houden jouw kids (nog) niet van treinen?
Voor de allerkleinsten is er ook de speciale nijntjekamer, inclusief ontbijt in nijntje-thema en een bezoek aan het geheel vernieuwde en superleuke nijntjemuseum.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)