Guérande met kinderen, beleef de zoutvelden en het Carcassonne van West-Frankrijk

Het prachtige Middeleeuwse stadje Guérande is omringd door zoutmoerassen, waar het beroemde zout van Guérande gewonnen wordt. Een heerlijke plek om te bezoeken, zeker ook voor kinderen!

De Middeleeuwse stadspoort en muur van Guérande

Guérande ligt in de provincie Loire Atlantique, vlakbij de monding van de Loire en de Atlantische Oceaan. En dus NIET in Bretagne, wat vaak gedacht wordt.

Maar de geschiedenis van deze plek is wel sterk verweven met die van het iets Noordelijker gelegen Bretagne.

Het zout van Guérande is dus ook geen Bretons zout. Eerder Keltisch zeezout, omdat de Kelten ooit met de winning hiervan begonnen.

Het is bijzonder leuk om te kijken hoe die zoutwinning in zijn werk gaat. Maar laten we eerst een stapje terug gaan in de geschiedenis.

De geschiedenis van Kelten op een schiereiland

Guérande ligt op een voormalig schiereiland, tussen wat nu het natuurgebied Brière is, en wat nu de zoutmoerassen zijn. Het (zee-)water stond toen een stuk hoger dan nu.

De Kelten, die zich ook in Bretagne vestigden, waren hier de eerste bewoners. De plaats Guérande werd later pas gesticht door de Galliërs in de Romeinse tijd.

In de Middeleeuwen groeide het uit tot een belangrijke plaats. Het was in bezit van de hertogen van Bretagne, die een strijd uitvochten tegen de Fransen.

Bouw van een stadsmuur tegen de Fransen

Wandelen over de stadsmuur van Guérande

Het grappige is nu, dat de grote stadsmuur van Guérande gebouwd is voor bescherming tegen de vijand. En dat zijn dus de Fransen. Rare jongens, die Fransen.

Hoe dan ook, de muur is mooi bewaard gebleven, bijzonder mooi, en levert de stad de titel "Het Carcassonne van West-Frankrijk" op. Een tikkie overdreven, want de stad is veel kleiner dan zijn grote broer in het Zuiden.

Maar de Middeleeuwse stad is wel bijzonder mooi en leuk. Lekker struinen door de straatjes met leuke winkeltjes. Bekijk de mooie kerken en geniet van de terrasjes.

In de zomer worden er ontdekkingstochten voor kinderen georganiseerd. Meer informatie bij het toeristenbureau net buiten de stadsmuur.

Een heerlijk tochtje door de zoutmoerassen

Vogels spotten in de zoutmoerassen

De andere grote bezienswaardigheid van Guérande bevindt zich dus buiten de stad.

Het is heerlijk om over de smalle weggetjes door de zoutvelden te rijden. Je kijkt je ogen uit. Naar deze velden en de activiteit daarop natuurlijk. Maar ook naar de vogels en de vergezichten.

De zoutmoerassen bezoek je bij voorkeur op de fiets. Of met het leuke treintje dat vanuit de badplaats La Turballe vertrekt.

Ben je met de auto, doe het dan vooral rustig aan. En stop bij één van de twee bezoekerscentra: Terre de Sel of La Maison des Paludiers. Daar kan je te voet door de velden, en leer je alles over het winnen van zout.

Vier benodigdheden voor het winnen van zout

De zoutvelden

Zo leer je dat voor zoutwinning vier benodigdheden zijn. Zout zeewater natuurlijk. En de zon om het water te laten verwarmen. Maar ook wind om het verdampen te versnellen. En... ook de klei speelt een belangrijke rol.

Het water wordt langs de verschillende bassins geleid. Voor de verdamping, maar ook voor het filteren door de kleigrond. Op die manier wordt een deel van het harde natriumchloride gefilterd, en ontstaat een typische zachte smaak.

De regio Guérande is het meest Noordelijke gebied waar de 4 elementen in de juiste mate voorkomen.

Het lekkerste zout in twee smaken, of meer

Veel verschillende smaken met het zout van Guérande

Het is heel leuk om te zien hoe het zout gewonnen wordt. Dat gebeurt vooral in de zomer, als de zon goed zijn best doet.

Het zout wordt dan in de productievelden met een soort platte hark op bergjes geschept. Maar niet voordat het fijne zout, dat op het water drijft, eraf is geschept.

Dat fijne zout heet Fleur de Sel. En dat is naar verluid het beste zout ter wereld, door de zachte smaak.

Het grovere zout heet Sel Gris, omdat het er iets grijzer uitziet. Het is ook van prima kwaliteit, maar wat minder verfijnd.

In de bezoekerscentra kan je zien welke producten er wereldwijd met dit zout gemaakt wordt. Zo gebruikt een Nederlandse fabrikant het bijvoorbeeld voor hele goede sojasaus.

In een winkeltje in Guérande kan je het zout ook kopen, vermengd met diverse soorten kruiden. Zo zijn er dus nog veel meer smaken te verkrijgen.

Meer te zien in de omgeving

Leuke speeltuin bij het strand van Saint Nazaire

Zo dicht bij de kust kan het natuurlijk niet anders of er zijn ook leuke badplaatsen in de buurt.

La Turballe had ik al genoemd, maar ook Batz-sur-Mer is een bezoekje waard. En La Baule-Escublac ligt in een baai met mooie stranden.

Ook een uitstapje waard is de bijzondere stad Saint-Nazaire. Met stranden, maar ook bijzondere industrie. Stap hier in een onderzeeër, bekijk de street-art en kom tot rust aan het strand.

En dan is er ook nog het Regionaal natuurpark Brière. Nog meer moerassen, maar nu met bossen, om heerlijk door te varen.

Onze verblijf-tips

Domaine de Léveno

Deze camping ligt in het natuurgebied van Brière, vlakbij Guérand. Hiervandaan kan je de stad en zoutmoerassen zo vaak bezoeken als je maar wilt!

Maar dat hoeft niet, want het heeft ook een fantastisch waterpark. Met 6 glijbanen, lazy river, kinderbad en zelfs een golfslagbad kunnen de kinderen zich de hele dag vermaken!

Mocht het weer tegenvallen dan heeft deze grote camping ook nog een overdekt zwembad.

Je kunt hier een kampeerplaats boeken of een stacaravan voor 4 tot 6 personen.

Hôtel Le Saint Christophe

Hotel le Saint Christophe

Dit prachtige hotel ligt in de badplaats La Baule- Escoublac, op zo'n 10 minuten rijden van Guérande.

Het hotel bestaat uit verschillende gebouwen in een mooie tuin. Het heeft verschillende familiekamers en connected rooms.

Er zijn wat voorzieningen voor kinderen, zoals een klein speeltuintje. Maar het is vooral de sfeer en het vriendelijke personeel dat deze plek bijzonder maakt.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)