Klaipėda is de derde stad van Litouwen en ligt aan de Baltische zee. Het is geen mooie, maar wel erg interessante stad. Met leuke activiteiten voor kinderen, vooral op het water.
Op zo'n 30 km van Palanga ligt de stad Klaipėda. Klaipėda is de derde stad van Litouwen en geen mooie stad in de traditionele zin, maar wel rijk aan geschiedenis.
De stad is opgericht door de Duitsers (Pruisen) rond een fort in de 13e eeuw. En bleef (anders dan de rest van Litouwen) 700 jaar in Duitse handen.
Daarna volgde een roerige tijd waarin het achtereenvolgens tot Litouwen, wederom Duitsland, Rusland en nu weer onder Litouwen viel.
Deze bijzondere geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in de stad Klaipėda. Interessant, als je van geschiedenis houdt. Maar ook voor kinderen zijn er leuke plekjes in de stad te vinden. Kijk dus snel verder, of klik door naar het...
Het fort waar de stad Klaipėda omheen is gebouwd, is meerdere malen vernield. Telkens werd het groter en steviger herbouwd, tot het zich kasteel mocht noemen.
Maar in de 19e eeuw was het niet meer bestand tegen de grotere kanonnen. Het kasteel raakte in verval, en de stenen werden gebruikt om huizen te bouwen in de stad.
Op de plek waar vroeger het kasteel was zijn de fundamenten weer opgegraven. En in de kelders is het kasteelmuseum opgebouwd.
Hier leer je op een leuke, interactieve manier alles over de geschiedenis van de stad,
Op dit moment wordt een toren van het kasteel opnieuw opgebouwd volgens tekeningen van het oude kasteel. Ze hopen ooit het hele kasteel weer te herbouwen.
Het kasteelmuseum heeft ook een indrukwekkend deel over de Tweede Wereldoorlog.
Klaipėda was dus een Duitse stad, en heette tot 1918 Memel. In en om de stad woonden Duitsers, maar ook Litouwse stammen. De bevolkingsgroepen leefden er prima samen.
Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stad onder Frans bewind. In 1923 werd het onderdeel van Litouwen en hernoemd als
Klaipėda. Maar in 1939 eiste Hitler de stad en het omliggende Memelland weer op.
De stad is in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd door de Russen en de Duitsers moesten de stad verlaten of werden gedood.
De Litouwers mochten terugkomen naar de stad om puin te ruimen en de stad weer op te bouwen in Sovjet-stijl. Sinds 1990 zijn Litouwen en dus ook Klaipėda onafhankelijk van de Sovjet-Unie.
Het is aan te raden om Klaipėda te ontdekken met een gids. Je ziet in de stad namelijk nog steeds vervallen gebouwen en lege plekken waar ooit huizen hebben gestaan.
In de oude stad ontbreken ook de kerken. Een gids kan je de verhalen van de stad vertellen zodat je weet wat je ziet.
In het bastion bij Jonas' Hill bevindt zich het bastionmuseum. Wandel hier door een fascinerende blacklight-doorgang met verhalen over handelaren en de grote brand die een groot deel van de stad in de as legde in de 19e eeuw.
Naast het bastion ligt een groot terrein met een speeltuin, sportvelden en een dansende fontein.
Voor de schoonheid van Klaipėda moet je op een andere manier kijken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de vele sculpturen in de stad.
Zoals de muis, bij wie je je geheime wens in zijn oor kan fluisteren. Of de kat met snor.
Ook op daken en gebouwen zijn beelden te vinden. Hoeveel kan jij er vinden?
Mooi is ook de muur met tegeltjes, waar kinderen hun favoriete plek in de stad op mochten uitbeelden.
Dan zijn er in de stad ook nog speciale activiteiten voor kinderen in leuke museums zoals:
Mooie plekjes in de stad om te wandelen of een terrasje te pakken zijn er ook. In de Friedricho passage bijvoorbeeld. Of langs de rivier de Danė, waar je ook een hapje kan eten op het indrukwekkende zeilschip Meridianas.
Een bijzonder hoogtepunt vonden wij de avondkanotocht door Klaipėda, waarbij we met fakkels door de stad peddelden.
Dit gaf een unieke kijk op de stad en was een spannend avontuur voor de kinderen.
Als je van bloemen houdt, maak dan een wandeling door de botanische tuin. De tuin heeft verschillende themagebieden en een blotevoetenpad.
Soms zijn er workshops. Wij maakten er een boekenlegger van droogbloemen.
Klaipėda ligt vlakbij, maar niet aan de Baltische Zee. Voor het strand ga je naar het dorp Giruliai net buiten de stad.
Hier vind je witte stranden, veel ruimte, een ondiepe zee, en het bos achter de duinen.
Een stukje naar het Zuiden, naast de ingang van de lagune en de haven van Klaipėda, ligt het strand van Melnrage. Dit is een populaire plek om te gaan surfen.
Ook wij hebben hier een wetsuit aangetrokken en de golven getrotseerd. Deze zijn hier niet heel hoog, maar sterk genoeg voor surfers van (vrijwel) ieder niveau. Ook wind- en kitesurfen behoren hier tot de mogelijkheden.
Vanuit de haven van Klaipeda, waar een reuzenrad staat, kan je met de veerpont naar de overkant van de lagune. Hier ligt de Curonian Spit (in het Nederlands de Koerse Schoorwal). Dit is een lange, smalle landtong die tot aan de Russische exclave Kaliningrad.
Het noordelijkste deel van de landtong hoort nog bij Klaipeda. Hier kan je te voet of met de fiets over een mooi pad door het bos naar het strand van Smiltynė aan de Baltische zee.
Het strand hier heeft mooi, bijna wit zand. Het is een rustig strand met kleedhokjes maar geen andere voorzieningen.
Na de overtocht met de veerboot kan je ook wandelend, of met een toeristentreintje naar het Litouws Zeemuseum. Dit is gevestigd in het Neringa Fort, ook wel Fort Kopgalis, een Pruisisch-Duits verdedigingswerk uit de 19e eeuw. Die is op zichzelf het bezoek al waard.
Het Zeemuseum is leuk, met interactieve elementen, exposities en aquaria. Zo leren we over uitgestorven vissen, en vissen uit de diepzee. En bewonderen we de grote collectie schelpen.
In de aquaria zie je veel mooie vissen, klein en groot. Met als hoogtepunt het grote aquarium waar we door een tunnel onderdoor lopen. Hier leven onder andere een aantal grote, indrukwekkende steuren.
Bijzonder is de aandacht in het Aquarium voor mensen met een handicap. Er zijn voorzieningen voor mensen die niet kunnen lezen, die kunnen via speciale oortelefoons luisteren naar de teksten. En er is een speciale rustruimte voor mensen die overprikkeld raken door de drukte.
Naast het oude, gerenoveerde fort staat een nieuw, rond gebouw waar het dolfinarium in is gevestigd. In dit dolfinarium leeft een groep Zwarte Zee dolfijnen, een bedreigde diersoort.
De dolfijnen doen op vrijwillige basis mee met shows voor het publiek. Erg leuk, en de dieren hebben er duidelijk plezier in. Dat geldt ook voor de Californische zeeleeuwen die ook aan de show meedoen. De dolfijnenshow was zowel vermakelijk als educatief, met veel informatie over oceaanvervuiling.
Ook hier is er aandacht voor mensen met handicap of ziekte. Voor die mensen is er speciale therapie, waarbij ze in het bassin gaan zwemmen met de dolfijnen.
Naast het dolfinarium is sinds enige jaren ook een rehabilitatiecentrum gevestigd. Sterk verzwakte jonge zeehonden, die na een voorjaarsstorm aanspoelen aan de Baltische kust, worden hier opgevangen en gevoerd.
Als alles goed gaat, en de dieren goed aangesterkt zijn, kunnen ze na een half jaar weer worden uitgezet.
Helaas waren de zeehonden toen wij er waren net vrijgelaten, maar het is goed om te horen dat alle opgevangen dieren van dit jaar gezond weer terug de zee in konden.
Wij bezochten
Klaipėda
op uitnodiging van
Klaipėda Travel. Wil je meer weten over een strandvakantie in Litouwen, lees dan ook onze verhalen over:
Wij logeerden in het Ararat Hotel in Klaipėda. Het hotel heeft verschillende soorten kamers met een klein keukentje. Voor gezinnen is er een appartement met twee slaapkamers.
Het hotel ligt op een kleine kilometer van het oude centrum.
Het ontbijt is er prima en er is wifi op de kamer. Het hotel is vooral geschikt voor gezinnen die er lekker op uit trekken. In het hotel zijn weinig voorzieningen voor kinderen.
Zit je liever dichtbij het strand, dan is een appartement van Klaipedarent een goede optie. Het is dan maar 250 meter lopen naar het strand van Melnrage.
Het oude centrum ligt dan wel wat verder weg op bijna 4 km. Een supermarkt en een paar restaurantjes liggen in de omgeving.
Heel prettig bij deze accommodatie is de tuin met speeltoestel voor de kinderen.Er zijn appartementen met 2 slaapkamers.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)