Door Cindy de Lange
Het NEMO Science Museum in Amsterdam telt maar liefst vijf verdiepingen. Kinderen ontdekken zichzelf en de wereld om zich heen door te doen, te kijken, te luisteren en te voelen.
Het NEMO Science Museum ligt vlakbij het Centraal Station in Amsterdam. Ideaal dus voor een leuk dagje uit met de kids! Na een bezoek aan NEMO weten je kinderen alles over elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht.
NEMO is het grootste Science Museum van Nederland. Je vindt er diverse tentoonstellingen en experimenten, die met wetenschap en technologie te maken hebben. Voor de kids zijn er leuke workshops en activiteiten. Verder worden er gave demonstraties gegeven.
Voor kinderen vanaf zes jaar is er ook nog eens een Laboratorium, waar ze scheikundige proefjes kunnen doen.
Voor de inwendige mens is er een Museumcafé, een Koffiebar èn een Museumrestaurant en vanaf het spectaculaire dak heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam.
Cindy ging met haar jongens op ontdekking in de wereld van wetenschap en technologie!
Waar denk je het eerst aan bij de naam NEMO? Tsja, vást aan dat grappige visje uit die leuke Disneyfilm. Maar dit museum heeft helemaal níets met dat visje te maken. Het museum was er ook al veel eerder.
NEMO heeft een lange geschiedenis. Al meer dan 100 jaar geleden is het begonnen als Museum van den Arbeid.
In 1954 veranderde de naam in het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek. In 1997 verhuisde het naar de huidige locatie en kreeg het de naam New Metropolis.
Om kinderen enthousiaster te krijgen voor industrie en technische beroepen besloot men de tentoonstellingen speelser te maken. Zo introduceerde een nieuw directieteam begin jaren tachtig wetenschapstheater en een technische speeltuin voor zeer jonge kinderen.
Na 100 jaar inspireert het museum nog steeds en maakt het meerdere generaties enthousiast voor wetenschap en techniek.
Zo, dat was een stukje geschiedenis. Nu op het museum in!
NEMO heeft hele leuke tentoonstellingen, waarbij de kinderen zelf op ontdekking gaan in dit interactieve museum.
Zo ontdek je bij de tentoonstelling Technium van alles over techniek en technologische ontwikkelingen. Techniek zit verstopt in vrijwel alle dagelijkse dingen.
Ontdek hoe een fiets in beweging komt, ontwerp je eigen fiets, voorkom de klimaatverandering en zet de fabriek van maar liefst 8 meter hoog in werking.
Nóg een leuk onderdeel van het Technium is het Waterrijk. Hier zuiver je water tot drinkwater, bescherm je Nederland tegen overstromingen en bouw je zelf een stuwdam om stroom op te wekken. Let op: je kunt hier een beetje nat worden!
Bij de tentoonstelling Fenomena maak je kennis met de Wonderlijke Wetenschap over natuurlijke verschijnselen van alledag, zoals licht, geluid en statische elektriciteit.
Stap in een enorme zeepbel, ontdek alles over bliksemschichten en ontleed het licht met kleur.
En bij de tentoonstelling Humania kom je van alles te weten over jezelf: de mens! De tentoonstelling is opgedeeld in drie thema's: 'Ik was', 'Ik ben' en 'Ik word'.
Ook onderwerpen zoals geboorte, dood, geslacht, gender en seksuele geaardheid komen er aan bod.
Een hele mooie en interessante tentoonstelling, maar vooral geschikt voor de oudere jeugd vanaf circa 12 jaar.
Tot slot is er nog de afdeling Elementa. speciaal voor de astronauten onder de jeugd. Hier ontdek je van alles over leven in het heelal.
Ontdek de verste sterren en planeten. Waar is leven mogelijk? Waar kom jij zelf vandaan? Ook kun je de aarde beschermen tegen gevaren uit het heelal, zoals kometen en meteorieten.
Bewonder de mooiste en grootste telescopen en leer van alles over de Oerknal. En heb jij ooit weleens je handen op een èchte meteoriet gelegd?
Onderdeel van Elementa is het Laboratorium. Hier kunnen jonge onderzoekers vanaf 6 jaar zèlf aan de slag. Met een witte labjas aan en een veiligheidsbril op ga je aan de slag met alledaagse spulletjes, waarmee je hele interessante experimentjes en proefjes kunt doen.
Ook voor de jongste bezoekers zijn er leuke activiteiten. Zo kunnen ze spelen in de bouwhoek met blokken, tandwielen, kokers en ballen.
Maar ook hun eigen kettingreactie bouwen, of in morse-taal praten. En wat dacht je van je eigen stroomkring maken en zorgen, dat het lampje gaat branden?
Ook leuk is de Werkplaats. Hier speel je 'raad het apparaat', bouw je de snelste slee en test je je eigen papieren vliegtuigje in de windtunnel.
Ook worden er dagelijks gave demonstraties gegeven. Zoals de demonstratie 'Wonder of Wetenschap', met allerlei experimentjes van ijskoud tot gloeiend heet. Echt geweldig is de 'Kettingreactie', een demonstratie over actie / reactie en oorzaak / gevolg. Een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen, vallende dominostenen, rollende ballen en ga zo maar door. Spectaculair educatief!
Van 3 t/m 31 maart 2025 wordt de demonstratie Kettingreactie vernieuwd. Er is dan geen Kettingreactie. Vanaf dinsdag 1 april is de nieuwe Kettingreactie dagelijks te zien in NEMO. En nee, dit is geen 1 aprilgrap.
Het imposante groene gebouw lijkt op een half gezonken schip. Maar eigenlijk is het gebouw het spiegelbeeld van de IJ-tunnel, waar het museum bovenop gebouwd is. De IJ-tunnel gaat neerwaarts onder de grond, en het gebouw lijkt juist uit het water op te rijzen.
Ook het dak van het NEMO Science Museum is een bezoekje zeker waard. En….óók zonder museumticket kun je hier gewoon het dak op!
Vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht op Amsterdam. Zo ligt bijvoorbeeld recht tegenover NEMO het prachtige VOC-schip de Amsterdam van het Scheepvaart- museum.
Het dak van NEMO is één groot stadsplein, het hoogste stadsplein van Nederland. Daar bovenop bevindt zich een nog hoger gelegen uitkijkpunt, om nog verder over Amsterdam uit te kunnen kijken.
Het dak heeft een openluchtpodium, waar volop ruimte is voor activiteiten, zoals filmvertoningen, muzikale avonden en sterrenkijken. Het Museumrestaurant bevindt zich op het hoogste punt van het dak, op 22 meter boven NAP.
Het groene, duurzame dak functioneert als ‘natuurlijk’ ecosysteem op hoogte, met meer dan 75 verschillende soorten bloemen en planten. Deze beplanting draagt bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad.
De feestelijke opening van dit nieuwe groene dak vindt plaats in het voorjaar van 2025. Het nieuwe dak is een cadeau aan de jarige stad Amsterdam, die zijn 750e verjaardag viert.
Het NEMO Science Museum ligt aan het Oosterdok boven op de IJtunnel, op korte loopafstand van het Centraal Station van Amsterdam.
Tip: kom je met de auto? Parkeer deze in parkeergarage IJ-Oever Centrum en boek vooraf online het voordelige Day Trip Parking Ticket. Dat is betaalbaar parkeren voor een dagje Amsterdam!
NEMO is leuk voor alle leeftijden, maar wij vinden het het meest geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
Het bezoek van Cindy was op uitnodiging van het NEMO Science Museum.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)