De Koerse Schoorwal (Curonian Spit) is een smalle landstrook aan de kust van Litouwen. Bezoek hier met kinderen de regio Neringa, met mooie stranden en bijzondere natuur.
Neringa is een gemeente in Litouwen, die in zijn geheel op de Koerse Schoorwal bevindt.
De naam komt van een legende, waarin het reuzenmeisje Neringa weigerde te trouwen met een zeedraak. In plaats daarvan begroef ze de draak onder het zand, waardoor de Koerse schoorwal ontstond.
De hele gemeente Neringa valt als natuurgebied onder het UNESCO werelderfgoed. Het is een populaire toeristische regio vanwege de stranden, bossen, duinen en gezellige vissersdorpen.
De Koerse Schoorwal, oftwel Curonian Split, scheidt de Baltische zee van de Koerse Lagune. De landtong begint in de Russische exclave Kaliningrad, is 98 kilometer lang en gemiddeld 2 km breed. De helft ervan ligt in Litouwen.
De opening van de lagune ligt bij de havenstad Klaipeda. Hier kan je met een veerboot voor voetgangers en fietsers oversteken.
Als je met de auto bent, is er een paar kilometer verderop een andere veerboot bij de grote haven.
Rij je een paar kilometer naar het Zuiden, dan kom je bij de toegang tot het Nationale park en Neringa, waar je entree moet betalen.
Er loopt één lange weg over de Koerse Schoorwal naar het Zuiden. Deze komt langs verschillende mooie plekjes.
Onze eerste dorp in Neringa is het charmante Juodkrantė. Toevallig was hier een leuke festivalmarkt waar we plaatselijke lekkernijen konden proeven.
Op de Curonian Spit komen veel aalscholvers voor. Er is zelfs een speciale uitkijktoren voor deze vogels gebouwd. Maar door de vele uitwerpselen zijn de bomen bij dit uitzichtpunt gestorven. Dit heeft geleid tot een stukje bizarre dode natuur. De aalscholvers hebben zich inmiddels naar een ander plekje verplaatst.
Een mooi gebied om te wandelen is bij de Dead Dunes. Hier liepen we naar boven tot we bij een spectaculair uitzichtpunt kwamen met zicht op de Koerse lagune en de Baltische Zee.
Al wandelend kwamen we bordjes tegen over dorpjes die hier verdwenen zijn. Deze vissersdorpjes lagen aan de lagune. Maar de duinen gingen aan de wandel: de wind blies het zand van de kant van de Baltische zee naar de andere kant.
Op deze manier werden de huizen langzaam maar zeker bedolven onder het zand. De mensen moesten gedwongen verhuizen. Sommige dorpjes zijn wel 3 keer verplaatst.
De naam Dead Dunes betekent niet dat er hierbij doden zijn gevallen. Maar de bevolking ging bossen aanleggen en andere maatregelen nemen, waardoor de duinen nu niet meer wandelen, maar "dood" zijn.
Aan het einde van het Litouwse deel van de Koerse Schoorwal ligt Nida, het grootste dorp van Neringa. Een schilderachtig vissersdorpje met kleurrijke huisjes en een ontspannen sfeer.
Vooral in het oudste deel van het dorp, naast de haven, staan nog de oude vissershuisjes van vroeger. Eén van die huisjes is nu een charmant klein museum. Hier krijg je een inkijkje in hoe de vissers in de 19e eeuw leefden.
Tussen de huisjes staat ook een diorama over het leven in de 19e eeuw.
In het dorp is ook het Ambermuseum een echte aanrader! Leuke video's leggen hier de oorsprong en verspreiding van barnsteen (amber in het Engels) uit.
De grootste barnsteen van Litouwen en prachtige sieraden zijn hier te bewonderen. Wat ik vooral bijzonder vind, zijn de dieren die miljoenen jaren geleden in de barnsteen zijn ingesloten.
Een aanrader voor de lunch in Nida zijn de heerlijke crêpes bij de lokale crêperie Gitanos Blynai, die ook glutenvrije crêpes heeft.
Hou je van varen, dan kun je met een rondvaart mee vanuit de haven van Nida over de Koerse Lagune.
Vanuit het dorp Nida kan je een mooie wandeling maken door het dennenbos naar de vuurtoren. Deze mag je beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Koerse Schoorwal en zelfs naar Kaliningrad.
Door het bos kun je verder wandelen naar de zonnekalender bovenop een hoge duin. De hoge pilaar is al eens afgebroken en daarna weer vernieuwd. De originele brokstukken kun je daar bewonderen. Vanaf een plateau heb je een prachtig uitzicht over de duinen.
Wandel je langs de lagune terug naar Nida, dan kom je een leuke speeltuin tegen. En ook plekken waar je een kano kan huren of kan blokarten.
Op de lange strook land van de Koerse Schoorwal liggen de dorpjes aan de kant van de lagune, en de zandstranden aan de andere kant, aan de Baltische zee.
Vanuit Nida rijdt een leuk toeristentreintje op en neer naar het strand. Bij het strand zijn er een paar tentjes waar je wat te drinken en eten kunt kopen.
Uiteraard kan je ook fietsen huren, gewoon of elektrisch. Dat laatste is best handig omdat je af en toe een hoge duin op moet. Met de fiets kan je ook andere stranden bereiken, zoals die bij het dorp Preila, met ook een leuke strandtent.
Met de fiets kan je ook richting Kaliningrad (Rusland) rijden, als je dat niet kan laten. Maar helaas, je wordt al snel door borden tegengehouden.
Wij waren in Neringa op uitnodiging van Visit Neringa. Lees ook onze verhalen over
Op wandelafstand van de Lagune en het centrum van het vissersdorp Nida ligt dit prettige hotel Nerija.
Een heerlijk rustig plekje waar gezinnen welkom zijn en de kinderen lekker kunnen spelen bij het terras.
Er zijn appartementen met 1 slaapkamer waar de kinderen op de slaapbank kunnen slapen. Ga vooral ook eten in het restaurant. Het eten is daar heel erg goed!
Deze mooie grote appartementen liggen op 1,2 km van het centrum van Nida en op zo'n 700 meter van het strand.
Dit is een hele fijne accommodatie voor grote gezinnen. Je kan er wel met 7 personen in één appartement terecht. Het fijne terras en de tuin maken het plaatje compleet.
Er is gratis wifi in de appartementen.
Neringarent Apartamentai in Juodkrantė ligt op een kleine 20 minuten lopen van het strand van Juodkrantė. In de omgeving van dit appartement kun je heerlijk wandelen of vissen.
Elk appartement heeft een terras met uitzicht op de tuin, een groot tweepersoonsbed en 2 eenpersoonsbedden.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)