In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum kan je eindeloos spelen en speuren

Bij het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur is enorm veel te zien en doen. Bianca en haar gezin gingen hier even terug in de tijd.

Er zijn wel 160 kamers met oude ambachten in dit museum

Toen wij de vraag kregen of wij in Gelderland het Oude Ambachten & Speelgoed Museum wilden bezoeken twijfelden wij geen moment. Zo’n museum met oude ambachten en speelgoed van vroeger leek ons hartstikke leuk!

De kinderen zien dan hoe de ambachten van vroeger uitgevoerd werden en met welk speelgoed mijn opa en oma speelden. En misschien kom ik nog wel speelgoed tegen waarmee ik gespeeld heb.

Vroeger vond ik dat zelf erg interessant. Om te weten hoe mijn ouders en mijn opa en oma leefden en hoe het er in hun tijd aan toe ging. Dus tijd om mijn kinderen dat ook een beetje bij te brengen.

160 kamers met oude ambachten

Speuren tussen alle 160 kamers

In 1995 opende het museum in Terschuur voor het eerst zijn deuren. Het is een uit de hand gelopen hobby van kaasboer Kees Bakker en nadat hij zijn ambacht niet meer kon uitvoeren heeft hij van zijn hobby een museum gemaakt.

Op dit moment is het museum zo uitgebreid dat je wel 160 kamers vindt met oude Ambachten en een hele verdieping vol met speelgoed van vroeger.

Het museum is een familiebedrijf en Wendy is de dochter van Kees Bakker. Zij vertelt mij dat ze altijd erg veel leuke reacties krijgen van jong en oud die in het museum zijn geweest. Het zou daarom zo leuk zijn als het wat meer naamsbekendheid zou krijgen.

Een speurtocht met verschillende routes

Goed invullen en proberen de rebus op te lossen

We werden hartelijk verwelkomd door Ronald. Ronald is de broer van Wendy en doet van alles in het museum. Hij vertelt ons dat er 3 routes zijn, eenvoudig aangeduid als A, B en C. Wij krijgen een speurtocht mee voor route A en B, speciaal voor kinderen.

Route C is het speelgoedmuseum dus hij raadde ons aan om vooral tussen de speurtocht van route A en B daar een tussenstop te maken. Dan kunnen de kinderen lekker spelen met speelgoed van vroeger en zijn ze helemaal klaar voor de speurtocht van route B.

Ik ben met een vriendin en haar twee kinderen en we besluiten ons op te splitsen zodat we niet bij elkaar kunnen afkijken. 

Speuren bij de oude ambachten

Een kijkje bij de timmerman

De speurtocht is erg leuk gemaakt. Mijn oudste van 7 jaar kan nog maar net lezen en de jongste (4) liep er gezellig achteraan.

Om de aandacht er een beetje bij te houden, vind je bij elke vraag het antwoord al in het kamertje. Het antwoord bevat 1 rode letter die je kan invullen in de rebus. Zo leer je wat en ben je lekker bezig met zoeken en het oplossen van de rebus.

Bijvoorbeeld: Vraag 3 hangt bij een smid, één van de 160 kamers die de ambachten uitbeeldt. De vraag hierbij is “Een smid is aan het…” Dit antwoord vind je in dat kamertje op een sticker. En één van die letters is rood en kan je bij de rebus invullen.

ijsvogel-binnen-spelen-800.jpg

Tip: De IJsvogel

Op maar 10 minuten rijden van het museum ligt de IJsvogel. Een leuk park met speeltuintjes en een heel goed restaurant waar je tapas kan eten. Je kan hier in verschillende soorten accommodaties verblijven. Van luxe glamping tot groepsaccommodatie.

Verschillende Ambachten van vroeger echt beleven

kijken hoe de glaszetter aan het werk is

Dagelijks zijn er vrijwilligers in dit museum die oude ambachten uit voeren. En in de vakanties en weekenden zijn dat er er zelfs nog meer!

Voor onze eerste vraag van de speurtocht moesten we bij de glaszetter zijn. Bij dit kamertje stond er een echte glaszetter. Hij liet zien hoe dit in zijn werk ging en je mag hem alles vragen.

Ook zijn we bij een ambacht geweest die touwen maakt, Je mag dit ook zelf uitproberen. Je kunt het touw die je zelf gemaakt hebt kopen en afrekenen bij de entree.

Achter de kassa bij een winkel van vroeger

160 kamers vol oude ambachten heb je niet zo snel gezien. We zien echt van alles voorbij komen in de kamers. Van pedicure tot automonteur. Er is zelfs een heel kamertje gevuld met stofzuigers! Ook zien we een stal met dieren (geen echte) en een kamer vol met spiegels.

Bij elke kamer vindt je ook informatie over de ambacht. En onder begeleiding van een volwassenen mogen de kinderen best iets oppakken of uit proberen.

Het houdt echt niet op, in elk kamertje leren we weer wat nieuws. Ik heb nooit geweten dat zuurkool bewaard werd in een vat met een steen erop. Of dat een platte radio vroeger twee bijnamen had zoals een "plankradio" en een "zingende plank". 

Na de speurtocht van de route A zijn we naar het museumcafé gegaan. We hebben onze ogen uitgekeken bij de eerste route en dat was nog maar het begin! Maar eerst even wat drinken voordat we verder gaan.

Molecaten-koerberg-heide-400

Tip: De Koerberg voor echte natuurliefhebbers

De Koerberg ligt op 45 minuten rijden van het museum. Het park heeft een verwarmd buitenzwembad, speeltuin, sportvelden en tijdens de vakanties is er animatie aanwezig. Je kan hier kamperen of een accommodatie voor 4 of 6 personen huren.

Spelen in het speelgoedmuseum

Als je op de knop drukt gaat er speelgoed bewegen. Zoals boten als treinen

Voordat we doorgaan naar route B zijn we gaan spelen bij het speelgoedmuseum. Je vindt hier heel veel speelgoed om naar te kijken maar ook heel veel speelgoed om mee te spelen! En dat is een fijne onderbreking voor de kinderen.

Eerst lopen we al langs vitrines vol met speelgoed waarmee er vroeger gespeeld werd. Ik zie ook een hoop speelgoed wat in mijn tijd populair was. Vooral veel poppen, spellen en treinen.

Ook herken ik speelgoed waarmee mijn ouders gespeeld hebben. Daar hebben ik en mijn broers ook nog mee gespeeld. Zoals Meccano.

Sjoelen in de speelhoek
Potje airhockey spelen

Dan komen we bij de "speelhoek". We zien een hele grote sjoelbak en Sanne, mijn oudste dochter, waagt zich aan een spelletje.

Supermario kan je ook spelen in dit museum

De kinderen van mijn vriendin duiken achter de Nintendo van 30 jaar geleden voor een spelletje Supermario. En Emma mijn jongste van 4 jaar speelt met de wipwap en knikkerbaan. 

Wij zien een flipperkast staan en gelukkig heeft mijn vriendin nog €0,50 cent in haar zak zitten om een potje te flipperen.

Meestal ga je er lekker bij zitten als de kinderen aan het spelen zijn, maar wij konden het niet laten om ook een potje te sjoelen en met de knikkerbaan te spelen. In dit museum wordt je gewoon weer jong!

Buiten is er ook nog van alles te zien en te beleven

Oud-Hollandse spellen zoals spijkerbroek hangen.

Buiten staan heel veel oude landbouwvoertuigen. En Oud-Hollandse spellen!

Sanne en Emma hadden de spelletjes natuurlijk al gezien, dus we zijn vrij snel langs de voertuigen gelopen. Sanne en Emma beginnen met het "spijkerbroek hangen". En dat doe je precies zoals het er staat. Je hangt aan een spijkerbroek. 

Ook kon er gehoepeld worden, iets wat dus best nog moeilijk is. Ik heb het namelijk geprobeerd en vroeger ging toch echt alles beter. Stelten lopen is ook zoiets wat er makkelijk uitziet maar niet te doen is ben ik achter gekomen. Gelukkig zijn de kinderen iets behendiger en hebben ze de spelletjes allemaal gedaan alsof het niets was. 

Dit museum is zeker een bezoek waard

Onder begeleiding van een volwassenen kijken hoe het werkt

Zoals ik al vermeld had hebben wij er 2 uur over gedaan met file erbij. Wij wonen 114 km van dit museum af. Het schoot mij wel even te binnen in de auto of ik er geen spijt van zou krijgen. Soms zijn wij namelijk best snel door een museum heen. Vooral als de kinderen niks mogen.

Ik kan je vertellen dat het de rit zeker waard was! Er is zoveel te doen voor kinderen en de speurtocht is ook niet te moeilijk. Maar ook niet te makkelijk voor kinderen die wat ouder zijn. Die leren er namelijk meer van.

En er zijn ook andere speurtochten. De speurtochten zijn op verschillende niveaus. Zo kunnen oudere kinderen en volwassenen ook leuk mee doen!

Er lopen zoveel verschillende mensen rond in het museum. Het is echt een leuk museum voor jong en oud. Ook als je minder valide bent kun je in dit museum terecht. Het hele museum is namelijk rolstoelvriendelijk en er zijn invalide toiletten aanwezig. 

Ook fijn om te weten is dat je bij het museum gratis kan parkeren.

Wil jij ook naar dit leuke museum in Terschuur? Kijk dan op...

miggelenberg-boomwoning-600.jpg

Tip: Stoere boomwoning bij Landal Miggelenberg

Landal Miggelenberg ligt op 25 minuten rijden van het museum en staat bekend om zijn ruimte. Zij hebben verschillende groepsverblijven maar ook deze toffe boomwoning voor 4 personen! De kinderen kunnen met de glijbaan naar beneden.

Wil je in de omgeving van het museum vakantie vieren, bekijk dan de:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)