Door: Bianca Christiaanse
Pals is een Middeleeuws stadje in Catalonië, dat ook bekend staat om de productie van rijst. Bianca ontdekte met haar kinderen de Middeleeuwse straatjes en ging met een Segway op pad door de rijstvelden.
Hou je er wel van om in een prachtig oud stadje rond te lopen? Een terrasje te pakken en leuke winkeltjes te bezoeken? Ga dan naar Pals, een stadje in de provincie Girona.
Pals heeft een Middeleeuws centrum dat na de oorlog gereconstrueerd is volgens het originele stadsplan. Je ziet de stadsmuren nog staan en als je goed kijkt als je de stad binnenloopt zie je ook waar de deur heeft gezeten die de stad afsloot als het donker werd.
Samen met een gids hebben we de stad en de omgeving ontdekt met de prachtige rijstvelden en natuur.
Als we door het Middeleeuwse centrum van Pals lopen zien we waar de stadsmuur heeft gestaan. Sommige delen zijn herbouwd en staan er nog bij zoals vroeger. De gleuven waardoor ze schoten zitten nog in de muren.
Onze gids legt uit hoe je kan zien waar de bewakers met pijl en boog stonden en waar ze met kanonnen schoten. Met een pijl en boog heb je een minder groot gat nodig dan als je met een kanon wilde schieten.
Het Middeleeuwse centrum wordt ook wel het Gotische complex genoemd, omdat de gebouwen veelal in Gotische stijl zijn herbouwd.
In 1949 wordt Pals als Cultureel Nationaal Erfgoed erkend. Sindsdien zijn de mensen weer langzamerhand terug gekomen om zich er te settelen en nu vind je er leuke winkeltjes en terrasjes.
Wij gaan lunchen bij restaurant El Pedro
waar de specialiteiten bestaan uit de rijst die in de rijstvelden van
Pals wordt verbouwd. De kinderen zijn hier meer dan welkom en zij kunnen
een kindermenu nemen.
Een opmerkelijke bezienswaardigheid in het middeleeuwse centrum van Pals is de Torre de les hores. Vrij vertaald: ‘De toren van de uren’.
Deze Romaanse toren uit de 11-12e eeuw is gebouwd van natuurlijk steen.
De naam heeft de toren te danken aan het Gotische klokje dat na de verwoesting van het kasteel in de 15e eeuw werd opgehangen.
We gaan de toren op en zien in de toren het binnenwerk staan dat vroeger gebruikt werd om de tijd aan te duiden.
Vroeger was dit allemaal veel groter, gek om je te bedenken dat dit de voorloper is van het uurwerk in horloges en klokken.
Boven op de toren hebben we een heel mooi uitzicht over de omgeving en zien we waar we de omliggende rijstvelden. Voor een bezoek aan deze toren betaal je een paar euro.
Na de lunch gaan we verder het centrum in en lopen we langs een middeleeuwse graftombe. Deze tombes stammen nog uit de 5e tot 8e eeuw!
De gids legt ons uit dat er geen lichamen gevonden zijn in deze tombes, maar dat ze de tombes wel intact hebben gelaten omdat ze zo oud zijn.
Het centrum is erg mooi. We hebben echt genoten. De kinderen konden in de winkeltjes kijken en we hebben veel over de geschiedenis geleerd dankzij de gids.
In Pals zit een toeristenbureau waar je alle informatie over Pals kan vragen. En als je het leuk vindt kan je daar ook vragen of er net als bij ons een gids met je meegaat. Onze gids had foto's mee van vlak na de oorlog. Zo konden we zien dat veel van het oude centrum er nu nog steeds hetzelfde uitziet.
De kerk van Sant Pere stamt uit het jaar 994. De gids vertelt ons leuke weetjes over de kerk. Er zijn twee deuren, waarvan de linker drempel meer versleten is dan de rechter. Vroeger gingen mannen en vrouwen gescheiden naar de kerk. De mannen namen de rechter deur en de vrouwen en kinderen de linker.
Omdat de vrouwen en kinderen altijd thuis waren en altijd naar de kerkdiensten konden sleet de linker drempel meer. Mannen waren vaak weg en bezochten de kerk minder. Ze gingen jagen of vechten en omdat ze regelmatig van huis waren hadden ze ook meer kans om zelf gedood te worden. Mannen leefden in die tijd ook minder lang dan de vrouwen.
Voor de kerk ligt een grafsteen en middenin de kerk loop je ook over grafstenen. Emma vond het erg interessant om de lettertjes te ontcijferen die hierop stonden. Als je geluk hebt vind je ook het jaartal.
Na ons bezoek aan de kerk lopen we langs de kerk richting het uitkijkpunt Mirador Josep Pla. Dit uitkijkpunt is vernoemd naar een bekende schrijver uit Palafrugell.
Je kijkt vanaf dit punt heel ver over de rijstvelden, de vlakte van L’Empordà en de Medes eilanden aan de horizon.
Het is een heerlijke plek om even te gaan zitten en te genieten. En om natuurlijk veel mooie foto's te maken.
Pals staat niet alleen bekend om zijn mooie middeleeuwse centrum. Het staat ook bekend om zijn rijst en de rijstvelden worden tot op de dag van vandaag op traditionele en professionele wijze verbouwd.
Deze rijstvelden kan je te voet verkennen. Maar dit kan ook met een Segway! Een Segway tour is echt leuk voor het hele gezin. Vanaf 7 jaar kan je een Segway besturen dus wij hadden er allemaal één. Onze jongste dochter kon het allemaal prima aan. Die had het sneller door dan mijn man en ik.
Toen we langs de rijstvelden reden vertelde de gids dat deze nog omgeploegd moesten worden. Ondanks dat was het een prachtig gezicht die grote uitgestrekte velden.
De natuur is heel mooi en als je goed oplet
zie je verschillende soorten vogels. De gids legt ons uit dat ze erg
trots is op dit natuurgebied. Het is er stil en ze laat ons zien dat er
schildpadden zwemmen in het water.
We gaan op de Segway richting het strand waar zout en zoet water bij elkaar komen. Een erg mooie plek om te bezoeken. We stoppen ook bij een vogel uitkijktoren. Hier zien we hoe groot het gebied is waar de rijstvelden liggen.
De gids legt uit dat
als de rijstvelden onder water staan en het windstil is het net is of er
enorme spiegels op het land liggen. Het moet echt een prachtig gezicht
zijn.
Wil je net als ons met de Segway langs de rijstvelden? Klik dan voor de website van Live Tour Segway. Wij bezochten Pals op uitnodiging van het Toeristenbureau van Pals. Voor een heerlijke lunch ga je naar Restaurant El Pedro, waar je de heerlijke gerechten die gemaakt zijn met de rijst uit de rijstvelden kan proeven.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)