Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, duik in de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen

Bij het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers beleef je in VR een reddingsactie op zee! Dit supertoffe kids-proof museum neemt je mee in het Nederlandse Reddingswezen van vroeger en nu.

De spiksplinternieuwe entree van het Nationaal Reddingmuseum

Conchita en haar gezin bezochten op uitnodiging het toffe Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. En wat een avontuur was dat!

Je mag hier werkelijk bijna overal aanzitten, ontzettend kidsproof dus! Want je leert pas echt over de geschiedenis als je het ook echt mag beleven.

In 2018 werd het Nationaal Reddingmuseum door Museumkids al uitgeroepen tot beste museum voor kids in Nederland. En wij vinden deze titel meer dan terecht!

Vernoemd naar de beroemde redder Dorus Rijkers

Dorus Rijkers, een van Neerlands meest beroemde redders

Op de historische voormalige scheepswerf Willemsoord in Den Helder vind je het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse redders uit de geschiedenis.

Dorus Rijkers redde in de 19e eeuw talloze levens van opvarenden tijdens gevaarlijke woeste reddingsacties op zee.

Bij aankomst is het Reddingmuseum worden we hartelijk ontvangen in de spiksplinternieuwe ontvangstruimte. Eind 2024 is de entree helemaal verbouwd en in een nieuw jasje gestoken waardoor je meteen helemaal in de sfeer komt.

We worden welkom geheten door één van de vrijwilligers, hij vertelt enthousiast over wat we allemaal kunnen verwachten in het museum.

Vrijwilligers maken het museum mogelijk

De speciale kinder audiotour is ontzettend boeiend, ook voor de allerkleinsten

De vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor het Nationaal Reddingmuseum, het museum wordt bijna volledig gedraaid door vrijwilligers.

De vrijwilligers hebben een grote passie voor het reddingswezen, de zee en het historisch erfgoed van Den Helder. Zij vertellen de verhalen graag door en brengen hun kennis maar al te graag over op jong en oud.

Na een korte introductie krijgen we een audiotour mee en kunnen we op eigen houtje het museum gaan verkennen. Er is ook een speciale audiotour voor kinderen.

Deze tour is ook een speurtocht, je kan hiermee zelfs een diploma en medaille verdienen. Ook onze Stijn van 5 vond de bordjes scannen, naar de uitleg luisteren en op zoek gaan naar de antwoorden op de vragen ontzettend boeiend.

Een levensechte reddingsmissie op zee!

Door het hele museum spelen zich films af en zijn oude foto's te zien

Het Nationaal Reddingmuseum is enorm interactief, dat merk je meteen al wanneer je de grote zaal binnenstapt. Op grote schermen zijn historische beelden te zien van reddingsacties van vroeger.

Als je dan ziet hoe ze dat vroeger deden en hoe dat nu gaat kan je je haast niet voorstellen dat ze vroeger toch zoveel mensen hebben weten te redden met een houten roeibootje.

Om de beelden van de reddingsacties kracht bij te zetten stappen we ‘aan boord’ van de Nh1816, de nieuwste havereddingboot van de KNRM. Hier wanen we ons via virtual reality als echte bemanningsleden van deze boot. 

De VR Experience is levensecht en ook wel een beetje spannend

Ineens gaat de pieper! Man overbood, aan ‘ons’ de taak om deze uit zee te redden. Wat spannend!

Jelte en Stijn gingen helemaal op in de reddingsactie, het lijkt zo echt dat ze dachten dat ze zelf ook misschien wel overboord konden vallen! Maar, ‘gelukkig was het maar een filmpje’ aldus Stijn. Hij spiekte af en toe even van onder z’n VR bril om te zien of hij nog wel met beide benen op de grond stond.

In de VR experience is ruimte voor 4 personen en hij is ook rolstoeltoegankelijk.

Een enormde collectie aan reddingsboten

De meeste reddingboten mag je betreden, hoe leuk is dat!

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers heeft een grote collectie aan boten. Een aantal staan in de grote hal uitgestald en sommige mag je ook betreden.

Mijn (Conchita) vader is altijd actief geweest bij de KNRM/Reddingsbrigade en ook daarvan heeft het Nationaal Reddingmuseum een aantal boten in de collectie.

Ook deze mag je betreden, extra leuk was dat één van deze boten uit de regio kwam waar ik vandaan kom.

Zo werd deze boot door de jongens al gauw omgedoopt tot ‘Opa’s boot’ en werd de ene na de andere denkbeeldige drenkeling uit zee gered door de stoere mannen.

Stijn belt met iemand die gered moet worden

Ook in de haven bij het museum liggen diverse reddingsboten die bij het Reddingmuseum horen.

In de periode van 1 april tot 1 november kun je tegen bijbetaling een vaartochtje maken door de binnenhaven. Je dient tijdens je bezoek in het museum een tijdslot te reserveren zodat je verzekerd bent van een plekje.

En als je dan toch buiten bent, download dan de app met de speciale audio tour (tegen bijbetaling) en ontdek de geschiedenis van Willemsoord.

Je waait bijna uit je broekje in de windtunnel!

Voor we de windtunnel betreden leren we vanalles over het weer

Dat het hard kan waaien op zee is bekend. Maar hoe voelt de wind op zee nu eigenlijk?

Als we naar school fietsen vinden we windkracht 5 al hard, maar we weten nu, dat is eigenlijk net niks. Want in de windtunnel op de eerste etage van het Reddingmuseum voel je pas echt wat harde wind is.

Voordat we in de windtunnel stappen leren we eerst het één en het ander over het weer, wat is neerslag en hoe ontstaat wind nou eigenlijk.

In deze tunnel ervaar je hoe goed je je eigenlijk vast moet houden bij windkracht 10! Wij maakten het mee, onze haren stonden de rest van de dag overeind.

Alleen in de tunnel de wind ervaren was voor onze helden niet genoeg, vol vertrouwen stapten ze daarna aan boord van de vaarsimulator en deinden ze mee op de woeste hoge golven.

Het museum breidt uit met het navigatiespel

Het nieuwe navigatiespel leert je het schip langs allerlei obstakels naar de finish te varen

Nieuw in het Nationaal Reddingmuseum is het navigatiespel. In deze vaarsimulator sta je zelf aan het roer en navigeer je het schip onder diverse weersomstandigheden en langs allerlei obstakels richting de haven, oftewel, de finish.

Trek wel je reddingsvest aan, want veiligheid staat voorop! Je weet maar nooit wat er ineens voor je boot opdoemt!

Heb je de boot goed ‘ingeparkeerd’ zoals de jongens het noemden en weet je het verschil tussen stuurboord en bakboord? Dan ben je klaar voor het volgende spel! Het heldenspel. Jelte en Stijn sloten zich aan bij het team van de jonge redders en redden binnen de tijd 3 drenkelingen.

Dit simulatiespel leert hoe belangrijk het is om goed voorbereid op reddingsactie te gaan en dat je snel moet kunnen handelen om de drenkelingen zo spoedig mogelijk uit het water te halen.

Door te ontdekken en beleven blijft het museum interessant

In de vaarsimulator ervaar je hoe de woeste zee aanvoelt op het schip

Wij houden echt van interactieve musea, maar zoveel te doen als hier in het Nationaal Reddingmuseum hebben we nog niet vaak gezien.

Zo communiceerden we ook via de marifoon, stuurden berichten via morse codes, leerden we knopen leggen, seinden we met vlaggen, luidden we de scheepsbel en misthoorn en ontdekten we alle vuurtorens die Nederland langs de kust heeft staan.

Met 2 leergierige mannen bij ons is het (bijna) overal aan mogen zitten en uitproberen echt dé manier om ze enthousiast en bij de les te houden. Dat er zoveel te doen is prikkelde hun fantasie enorm en de kennis die ze opdeden bleef ook echt gelijk hangen.

Naast dat er van alles zelf te doen is heeft het museum ook een grote collectie aan objecten, schilderijen en beeldmateriaal om gewoon rustig te bekijken.

Tijdelijke exposities en extra activiteiten in de vakantie

Bekijk beelden van reddingsacties op zee

Op de bovenste verdieping van het museum bevond zich op het moment van ons bezoek de tijdelijke expositie ‘Redders op Zee’, foto’s en verhalen van redders uit de regio. Zij vertelden hun verhaal over het reddingswerk, wat dit inhoudt en wat een invloed dit werk kan hebben op je gezin en de mensen om je heen.

Tijdens schoolvakanties organiseert het Nationaal Reddingmuseum ook diverse andere activiteiten. Zo leer je dan onder andere knopen leggen, uitgelegd door een echte schipper. En zijn er ook diverse knutselactiviteiten.

Voor de actuele activiteiten is het aan te raden de agenda op de website van het Nationaal Reddingmuseum even te checken

Met volle kracht vooruit richting Den Helder

Vanuit het museum kan je mooi ver kijken over de binnenhaven

Enthousiast geworden? Zet dan koers richting Den Helder! Den Helder is een ontzettend leuke plek voor een dagje uit, meer tips lees je in Conchita haar eerdere artikel over Den Helder en omgeving.

Ook is een bezoek aan het Nationaal Reddingmuseum goed te combineren met een middagje Texel zoals Conchita en haar gezin deden na hun bezoek. De haven met de boot naar Texel bevind zich letterlijk om de hoek.

Wij bedanken Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers voor deze toffe samenwerking.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)