Reizen met kinderen in Thailand,
de praktische zaken

Op de bonnefooi reizen met kinderen in Thailand is één groot avontuur. Maar je dient wel met een aantal zaken rekening te houden.

Met de kids op reis in Thailand

Wat is er heerlijker dan in Thailand zelf je tempo te bepalen? Blijf je nog even op dat mooie plekje, of ga je door naar de volgende?

Maar zeker als je gaat backpacken, dien je je vooraf goed voor te bereiden. Wat op de kaart een klein stukje lijkt, kan toch een lange rit worden met het openbaar vervoer. Zeker met jonge kinderen kan dat vervelend zijn.

Je hebt bovendien geen reisleiding die je op de hoogte houdt van actuele zaken. Zijn er overstromingen op de plek waar je naartoe wilde? En hoe zit het met de regentijd?

En dan zijn er nog de tropische ziektes waar je rekening mee moet houden. Ik wil je niet afschrikken, maar een goede voorbereiding kan veel leed voorkomen.

Het klimaat en de regentijd

Een hoosbui bij de ferry naar Koh Chang. even later schijnt de zon weer

Je kan Thailand met kinderen het hele jaar door goed bereizen. Ieder seizoen heeft zijn voordelen:

  • Oktober tot maart: weinig regen en niet te warm, maar wel hoogseizoen in Thailand
  • Maart tot juni: heet, maar lekker in de bergen
  • Juli tot september: regenseizoen, maar relatief rustig

Als je vastzit aan de zomervakantie, laat het regenseizoen je dan niet afschrikken. Meestal regent het alleen een uurtje aan het eind van de dag.

Bovendien is er ook bij echt slecht weer vast wel een alternatieve plek te vinden. Is er een storm bij Koh Chang, ga dan naar de Zuidelijke eilanden bijvoorbeeld.

De overstromingen in oktober 2011 waren heftig, maar een uitzondering. Zelfs toen was het op diverse plekken in Thailand nog goed toeven.

Tropische ziektes en vaccinaties

Thailand is een tropisch land. Hoewel de gezondheidszorg goed is, zijn er dus wel tropische ziektes. Maar daar kun je je tegen wapenen.

Een aantal vaccinaties worden aanbevolen. Het betreft vaccinaties tegen gele koorts (alleen verplicht wanneer je uit een gebied komt waar gele koorts voorkomt), DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A.

Verder komt er in sommige gebieden nog knokkelkoorts (Dengue) voor. Deze ziekte wordt door muggen verspreid die overdag steken (in tegenstelling tot gewone muggen die pas in de schemering actief worden).

Malaria komt nauwelijks nog voor. Maar laat je goed voorlichten en bescherm je kinderen daar waar nodig met DEET.

Een prima gezondheidszorg

Mocht er toch iets misgaan, dan is de kwaliteit van de ziekenhuizen in Thailand zeer goed.

Er komen zelfs mensen uit verschillende delen van de wereld naar Thailand toe, om daar behandeld te worden. Ook de tandartsen zijn van goede kwaliteit.

Er zijn twee soorten ziekenhuizen: particuliere- en openbare ziekenhuizen. Als je naar een ziekenhuis moet, raden we aan om naar een particulier ziekenhuis te gaan. De zorg daar is vaak nog beter dan in de openbare ziekenhuizen.

Lekker eten en drinken, ook voor kids

Een mannetje gemaakt van sticky rice, leuk en lekker

Het eten in Thailand kan erg pittig en gekruid zijn. Meestal worden deze maaltijden wel met kale rijst geserveerd.

Bij ons zit in de koffer standaard een flesje Maggi Aroma. Lusten de kinderen het eten niet dan gaat rijst (sticky of niet) met Maggi er altijd wel in.

Natuurlijk is er in de restaurants meestal ook patat, kip, spaghetti of een hamburger te krijgen.

Potjes babyvoeding zijn te koop in de “betere” supermarkten en de apotheek. Het kan wel anders van samenstelling zijn dan thuis. Aan te raden is om wat potjes van thuis mee te nemen.

Als je kind melk drink kun je beter melkpoeder meenemen van huis. Melk is moeilijk verkrijgbaar en smaakt anders dan in Nederland.

Fruit is overal verkrijgbaar, let erop dat je het ongeschild koopt. Yoghurt en yoghurtdrankjes zijn ook makkelijk verkrijgbaar.

Kies het beste vervoermiddel

De tuk-tuks in Ayuthaya zien er anders uit dan in Bangkok

Het vervoer in Thailand is doorgaans goed geregeld. Dienstregelingen zijn nog net niet zo stipt als in het westen, maar het scheelt niet veel.

Wij houden er van om met de trein te reizen. Maar boek je de nachttrein naar Chiang Mai, doe dat dan wel op tijd want die is zo vol.

Een alternatief vormen de bussen. Er zijn diverse soorten, de lokale bussen zijn een beetje primitief, maar alles daarboven is prima.

Tussen toeristengebieden rijden bovendien nog minibusjes, vraag ernaar bij je guesthouse.

En in de steden neem je gewoon de tuk-tuk, of de boot (in Bangkok), of een taxi want die zijn ook niet duur als ze maar een meter hebben.

Het regelen van een Visum

Tegenwoordig is het weer noodzakelijk om voor Thailand een visum aan te vragen. Dat kan bij het Thaise consulaat in Amsterdam of bij de consulaire afdeling van de Thaise ambassade in Den Haag.

Het visum dient uiterlijk 2 weken voor vertrek uitgegeven te worden en is geldig voor een verblijf van maximaal 60 dagen.


Het kiezen van accommodaties

Zeker als je backpacken gewend bent, zul je lekker op de bonnefooi naar Thailand willen gaan. Maar met kinderen zul je wellicht toch wat meer zekerheid willen inbouwen.

Het is immers geen pretje om 's avonds aan te komen in het hoogseizoen, en dan nog een plekje te moeten vinden. Een minder schoon plekje accepteer je nu toch liever niet.

Daarbij komt nog eens dat de mooiste plekken voor kinderen in de zomervakantie snel volgeboekt kunnen zijn.

Kijk daarom eens of je niet één van deze kindvriendelijke plekjes in Thailand vooraf zou willen boeken. Of een leuke accommodatie voor je eerste dagen in Bangkok.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)