Vliegen met een peuter: maak er een feestje van

Zie je er tegenop om te gaan vliegen met een peuter? Met een goede voorbereiding is dat helemaal niet nodig.

Met onze peuter Zeb en dreumes Tycho in het vliegtuig naar Marokko

Peuters zijn enthousiast, actief, en redelijk flexibel. Ze hebben echter ook hun buien en kunnen tegendraads zijn. En als ze moe zijn, hebben ze een heel kort lontje.

Als je je goed voorbereid, en als je weet hoe te handelen, kan je problemen voorkomen, en er juist een feestje van maken.

Met onderstaande tips voor de voorbereiding, voor het onvermijdelijke wachten, en voor tijdens de vlucht hoef je je weinig zorgen te maken.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Speciale aandacht verdienen de tickets, de gezondheid, en de bagage.

Waar let je op bij de tickets?

Alleen als je dreumes nog onder de twee jaar is hoef je geen volledige stoel te betalen. Je betaalt dan zo’n 10 procent van de gewone prijs van een ticket. Kijk hiervoor naar de pagina Vliegen met een baby.

Bij het boeken van vliegtickets voor een peuter verschillen de regels per vliegtuigmaatschappij. Let bij het boeken op de volgende tips:

  • Kinderen van 2 tot 11 jaar moeten op een eigen stoel zitten. Daarvoor betaal je vaak ongeveer 67 procent van de gewone vliegprijs. Bij sommige maatschappijen betaal je vanaf 2 jaar het volle tarief.
  • Ga buiten de schoolvakanties. Dit scheelt enorm veel!!
  • Probeer rekening te houden bij het boeken van een vlucht dat er geen tussenstops inzitten. Een vliegreis met peuter kan heel vervelend zijn als je je kind wakker moet maken, en een tijd op een onbekend vliegveld moet rondhangen met al je spullen, om daarna de reis weer te vervolgen.
  • Als je gaat vliegen wil je het liefste met je gezinnetje bij elkaar zitten. Probeer dus bij het boeken van je ticket gelijk de stoelen te reserveren.
  • Vraag bij het boeken ook gelijk of er kindermaaltijden geserveerd worden aan boord. Het kan zijn dat je deze gelijk al moet bestellen.

Klik direct door als je op zoek bent naar vliegtickets.

Ziektes en gezondheid

Tycho slaapt in het vliegtuig naar Bangkok

Is je kind geïnfecteerd door één van de volgende kinderziektes, dan heb je een medische verklaring van een onafhankelijke arts in het Nederlands of Engels nodig:

  • Bof
  • Kinkhoest
  • Mazelen
  • Rode Hond
  • Vijfde ziekte
  • Roodvonk
  • Waterpokken

Deze medische verklaring geeft aan dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is en dat het veilig is om te gaan vliegen. In geval van twijfel moet je te allen tijde een arts raadplegen.

Om ook aan boord gezond te blijven heb ik de volgende tips:

  • Heb je grote twijfels of je peuter het wel leuk vindt, of is je kind van tevoren al erg zenuwachtig? Dan zijn er homeopatische middelen te krijgen bij drogist of apotheek. Die kunnen je kind wat rustiger maken. Je kan ook proberen bij de dokter een slaap of kalmeringsmiddel te halen. Maar niet elke huisarts wil hier iets voor geven.
  • Heeft je peuter last van zijn oren bij het stijgen en dalen? Laat het dan op een snoepje zuigen of iets drinken. Of probeer deze Pluggies.
  • Als je peuter verkouden is, is het slim om neusdruppels mee te nemen in de handbagage. Met een verstopte neus krijgt je kind nog meer druk op de oren wat erg pijnlijk is. Kies bij voorkeur voor een neusspray met zoutoplossing. Wat ook wel wil helpen zijn natte warme doeken tegen de oren. De stewardess kan deze voor je regelen.
  • Door de droge lucht in de cabine is het beter als je kind wat extra drinkt.
  • Tijdens een intercontinentale vlucht (vluchten tussen werelddelen) passeer je meerdere tijdzones. Hou dan de tijden aan van het vertrekkende land en probeer pas een ander ritme op te bouwen in het vakantieland. Hou er rekening mee dat het wel een nacht of drie kan duren voordat de peuter aan het nieuwe ritme gewend is.

Wat neem je mee?

De kunst van het pakken: neem zo min mogelijk mee, maar vergeet niets. Zeker met een peuter is het lastig om in te schatten wat je nodig hebt. Raadpleeg daarom mijn Peuter paklijst, die ik speciaal daarvoor heb gemaakt.

Bij het vliegen met een peuter dien je je vervolgens te bedenken wat je als handbagage in het vliegtuig meeneemt.

Let daarbij ook op de regel dat je vloeistoffen slechts in verpakkingen van 100 ml mag meenemen. Neem voor de peuter daarom limonade mee, wat je kan aanlengen met water in het vliegtuig.

Andere handige dingen:

  • Luiers (voor als je peuter met slapen nog niet zindelijk is)
  • Billendoekjes
  • Setje kleding
  • Favoriete speeltjes, boekjes en/of knuffel
  • Iets te knabbelen zoals soepstengels, snoepjes
  • eventueel oordopjes van bijvoorbeeld Pluggies Kids (lees onze review) voor als je kindje last van zijn of haar oren heeft.

Wat doe je tijdens het wachten?

Speelhoek bij McDonalds op Schiphol

Peuters zijn erg ondernemend en nieuwsgierig. Hou ze bij het inchecken in de vertrekhal dan ook goed in de gaten, zodat je ze in de drukte niet kwijtraakt.

Maar laat ze wel lekker spelen, op de grond met autootjes ofzo.

Als het wachten erg lang duurt voordat je gaat vliegen met een peuter, kun je gebruik maken van de speelruimtes op Schiphol. Hier kunnen de kinderen hun energie even kwijt. Er staan glijbanen en trapauto’s.

Onze jongens hebben zich daar wel even vermaakt. Het is wel jammer dat er al wat dingen kapot zijn en de Lego Duplo die er ooit gelegen heeft is allemaal verdwenen.Toezicht is er niet, dus je moet zelf wel een oogje in het zeil houden.

Een ander leuk plekje om met kleine kinderen op Schiphol te vertoeven is bij de McDonald's. Daar is ook een kleine glijbaan en ze hebben wat spelletjes op een computer staan zoals memory en plaatjes inkleuren.

Tijdens de vlucht

Waar veel ouders zich zorgen over maken, is het gedrag van hun peuter tijdens de vlucht. Mijn kind zal toch niet het hele vliegtuig bij elkaar schreeuwen?

Onze zoon Tycho is een typisch voorbeeld van een peuter met een eigen willetje. Eén keer gilde hij inderdaad heel erg tijdens het opstijgen, omdat hij niet vast wilde zitten.

Eenmaal in de lucht mocht hij los, en viel hij snel in slaap. Vervolgens ging hij weer in de gordel.

We hebben er veel van geleerd. Vooral dat je niet de strijd aan moet gaan als dat niet nodig is. Geef hem even zijn zin, en hij is snel weer vrolijk.

Maak er een feestje van

De meeste peuters vinden vliegtuigen erg leuk en zullen het dus een spannend avontuur vinden om te gaan vliegen.

Speel daar op in door te vertellen wat er gebeurt tijdens opstijgen en landen. Dat de gordel even vast moet en daarna weer los mag, bijvoorbeeld.

Zolang er veel gebeurt zal een peuter dat met aandacht volgen. Maar als de aandacht verslapt, zorg dan dat je iets bij je hebt om hem of haar te vermaken.

Wil je peuter los als jullie in de lucht zitten? De mensen om je heen zullen dat meestal geen probleem vinden. Beter dat dan een gillende peuter, zullen ze denken.

Onze peuters Zeb en Tycho lieten in het gangpad hun treinen en auto's rijden. Zolang het cabinepersoneel daar geen probleem van maakte, deden wij dat ook niet. Andere passagiers deden zelfs gezellig mee!

Het Reisaanbod

Ben je overtuigd dat je zorgeloos kan vliegen met een peuter? Dan kan je met een gerust hart je vakantie gaan boeken. Weet je nog niet waarheen? Kijk dan even welke Vakantiebestemmingen met een peuter geschikt zijn.

Weet je het al wel? Ga dan naar de betreffende bestemmingspagina, door te klikken op Europa of Verre reizen, en dan op het land van je keuze. Op die pagina krijg je verdere tips voor een geweldige vakantie.

Of kijk even bij deze aanbieders:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)