Door Barbara Lensen
Welkom in ZooParc Overloon! Deze mooie dierentuin ligt nog nét in Brabant, in het
oosten van de provincie, vlak voor de grens van Limburg. Barbara ging met haar gezin op expeditie in Overloon en vertelt je er hier meer over.
Giraffen, leeuwen en flamingo's: ZooParc Overloon heeft genoeg dieren om je ogen uit te kijken! Maar liefst 71 verschillende diersoorten worden hier dagelijks verzorgd.
Wij bezochten de dierentuin met onze kinderen in april. Tijdens ons bezoek konden we ook deelnemen aan Expeditie Bricks: 60 levensgrote bouwwerken tussen de wilde dieren. Heel indrukwekkend om te zien, en nog te bezoeken tot en met 9 juni dit jaar!
Zooparc Overloon is opgezet als safarigebied, waardoor de dieren veel ruimte hebben, en jij en de kinderen je echt in allerlei werelddelen wanen.
Lees hieronder meer over het dierenpark en de Expeditie Bricks.
Tegenover de ingang van het park is de parkeerplaats. En voor mindervaliden zijn
wat parkeerplekken naast de ingang beschikbaar.
Net voor de ingang loop je langs het verblijf van de Rode Panda en Duuk ziet deze al snel hoog in de boom liggen.
Eenmaal binnen krijg je een plattegrond en een boekje mee waarin alle dieren staan vermeld. En we krijgen een bingokaart: wie streept het eerste een rij met dieren af?
Op gezette tijden worden de dieren gevoerd en kun je bij de voederpresentatie zijn.
Na de kassa’s sta je in de souvenirshop die toegang biedt aan het park. Aan het einde van je bezoek kom je ook hier weer terecht en je helemaal verliezen in alle leuke dieren-souvenirs en gadgets.
In ZooParc Overloon kun je een grote ronde wandelen.
Houd je je daaraan, dan loop je door verschillende werelddelen met de dieren die daar leven: Zuid-Afrika, Australië, Zuidoost-Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Madagaskar.
Leuk zijn de avonturenpaadjes: kinderen kunnen steeds even van de gebaande weg door de struiken rennen of via paaltjes hoppen.
Zo kunnen ze steeds even hun energie kwijt.
Handig om te weten: aan het begin en halverwege de route vind je horeca en een toiletgebouw.
Ongeveer op een derde van de route is ook een uitgiftepunt waar je wat eten en drinken kunt kopen.
De hele route door het park hebben wij heel rustig gelopen en we zijn ruim vijf uur zoet geweest in het park, inclusief spelen in de speeltuin met koffie en een ijsje na afloop.
Een prima dag dus!
ZooParc heeft 6 expeditiegebieden waar je op expeditie kunt. We zetten ze op een rij:
Dit is het eerste gebied van de dierentuin. Het is vernoemd naar een beroemd
strand aan de Zuid-Afrikaanse kust waar pinguïns leven.
In totaal zijn er 17 pinguïnsoorten over de hele wereld, maar de Afrikaanse pinguïn is de enige pinguïnsoort in heel Afrika.
Leuk: In ZooParc Overloon kun je gewoon tussen de pinguïns door wandelen.
De Outback is een grote vlakte met Australische diersoorten.
Je vind hier vooral heel veel verschillende soorten kangoeroes: de rode reuzenkangoeroe, moeraswallaby en bennettwallaby.
Je kunt ze van heel dichtbij bekijken, want ze springen langs de paden, waar jij ook loopt.
Nog voor de entree tref je twee Aziatische diersoorten aan: de rode panda en
de Aziatische kleinklauwotter.
In het park kom je weer terug in een ander deel van Jangelee, het gebied waar je de witte tijger en Amoertijger vindt.Ze leven afzonderlijk van elkaar.
De Amoertijger is in 2023 naar ZooParc gekomen. Dit is een bijzondere tijgersoort, want de Amoertijger zwemt graag, wat voor een katachtige echt een uitzondering is!
Expeditiegebied Ngorongoro is vernoemd naar een grote (inactieve) vulkaankrater in Tanzania, in Afrika. In dit gebied leven onder andere grote Afrikaanse diersoorten zoals leeuwen.
De giraffen leven hier in een oase van groen samen met de brazzameerkatten. Ook ontdek je in Ngorongoro cheeta’s, wilde honden, kamelen, dwergnijlpaarden, struisvogels, mhorrgazelles en nog veel meer bijzondere diersoorten.
Expeditiegebied Ngorongoro ligt ongeveer halverwege je expeditie, ideaal voor een
tussenstop. Bij het ‘BaseCamp’, kun je eten en drinken halen en op het terras gaan zitten waarbij je uitzicht hebt op de giraffen. Hier zijn ook toiletten en kinderen kunnen hier even spelen.
Dit deel is vernoemd naar Madidi National Park, een van de laatste onaangeroerde stukken tropisch regenwoud in de zogeheten Amazone-bekken.
Hier komen veel verschillende soorten zoogdieren, vogels, reptielen, vissen en insecten voor. In ZooParc is dit expeditiegebied daarom ook extra groot; maar liefst 1 hectare groot.
Ontdek hier de meest bijzondere dieren en planten uit Zuid-Amerika: de luiaard, een tamandua of kolenbranderschildpad.
Ga op zoek naar meer dan 20 verschillende diersoorten en warm op koude dagen lekker even op in de Zuid-Amerika kas. Oef, lekker warm!
Expeditiegebied Itampolo is vernoemd naar een plaats op Madagaskar, voor de oostkust van Afrika.
Op dit bijzondere eiland komen veel dier- en plantensoorten voor die nergens anders ter wereld leven.
En er worden nog regelmatig nieuwe soorten ontdekt. Hier word je letterlijk omringd door ringstaartmaki’s. Zodra je de brug naar het eiland bent gepasseerd, is er geen weg meer terug.
Houd je tas met eten goed verstopt en je camera bij de hand om leuke foto’s en selfies te maken!
Een bijzondere expeditie is Expeditie Bricks. Nog tot en met 9 juni zijn in ZooParc ook hele speciale creaties te zien: dieren gemaakt van heel veel hele kleine bouwstenen.
Meer dan 60 levensgrote dieren zijn verstopt in de dierentuin. Nou ja verstopt, eigenlijk kun je er niet om heen, zo groot zijn ze!
Deze staan ook op de bingokaarten. Lara en Duuk waren erg fanatiek met het vinden van de creaties.
De kinderen stonden versteld over het aantal steentjes dat voor elk dier werd gebruikt! Dit staat bij elk bouwwerk vermeld.
Daarnaast nodigen de beelden ook uit tot het maken van leuke of grappige foto's natuurlijk.
Expeditie Bricks geeft een extra dynamiek aan je bezoek aan ZooParc Overloon.
Wil je meer weten over deze openluchttentoonstelling tussen de dieren en ben je benieuwd naar hoe ze zijn gebouwd? Kijk dan eens op de website, daar staan ook de bouwvideo’s!
ZooParc Overloon is eigendom van parkengroep Libéma die nog veel plannen heeft met de dierentuin.
Tot 2030 zal het park zich door ontwikkelen. Het is de bedoeling om het Afrikaanse en Aziatische gedeelte over een aantal jaren verder uit te breiden. In de tussentijd kunnen meer bestaande verblijven vervangen of vernieuwd worden.
Binnenkort komt een nieuw diersoort naar het park: de nevelpanter. Het expeditiegebied Jangalee wordt hiermee verder uitgebreid. De voorbereidende werkzaamheden zijn nu al te zien en de bouw van een verblijf is (sinds eind maart ’23) gestart.
Wij hebben een leuke dag gehad in ZooParc Overloon. Lara en Duuk gaan nog even lekker los in de mooie speeltuin en wij ploffen op het terrasje met een lekker kopje koffie.
Zoek je een niet al te grote, overzichtelijke dierentuin, met een gemoedelijke sfeer en bijzondere dieren? Dan is dit een uitstekende keuze!
Er is geen sprake van vervelende drukte. Dit maakt het wandelen met buggy of wandelwagen ook prima mogelijk. Met als kers op de taart: de mooie en grote speeltuin om je dag mee af te sluiten!
Barbara was op uitnodiging van de dierentuin op bezoek bij ZooParc Overloon.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)